Sogeti helpt Enexis all-in public clouds

Computable Awards 2019, Partnerproject van het Jaar

Energienetwerkbedrijf Enexis Groep is volledig overgegaan op publieke clouds om in de toekomst flexibel mee te kunnen bewegen met de veranderingen in de Nederlandse energiemarkt. Ict-dienstverlener Sogeti schakelde twee onderaannemers in om de gehele klus te klaren. De business drivers voor het project waren wendbaarheid en het leveren van hoge betrouwbaarheid. Het project ‘All-in public clouds’ van Enexis Groep, Sogeti, First Consulting en Schuberg Philis is door de redactie van Computable genomineerd voor de Computable Awards 2019 in de categorie Partnerproject van het Jaar.

Sogeti schakelde First Consulting, verantwoordelijk voor de business it-alignment, en Schuberg Philis voor de business continuity in. Ook Microsoft, Amazon, Oracle en SAP vervullen een rol in dit cloud native-project. Binnen Enexis wilde men heel graag de transitie met business it-alignment invullen. Dat is moeilijk in een private omgeving. Daarom ontstond de vraag voor een multicloud native platform. Dit biedt intrinsiek al toegevoegde waarde, omdat het al veel sneller gaat. Die snelheid is de waarde die straks gaat worden benut, want hierdoor kunnen sneller businessfunctionaliteiten worden toegevoegd en kunnen dus sneller veranderingen worden doorgevoerd.

Met het nieuwe cloudplatform wordt de snelheid verhoogd waarmee Enexis deze digitaliseringsslag wil doorvoeren. Die automatisering is ook verwerkt in de business case. Het tweede deel van de business case draait vooral om zaken als betrouwbaarheid en flexibiliteit van het platform zelf. Daarin zijn afspraken gemaakt op basis van reactiesnelheid, uptime, et cetera. Met deze ontwikkelingen heeft Enexis DevOps en agile omarmd. Per team is de activiteit vastgesteld en mag elk team zelf bepalen of ze voor de watervalmethode, agile of DevOps kiezen. Dat is anders dan in traditionele it-projecten, want dan wordt er volgens demand supply gewerkt. In gezamenlijke teams wordt de it-transformatie met het business it-alignment gerealiseerd. Het betreft hier dus zowel een technische transformatie als het coachen van medewerkers. In deze multidisciplinaire teams zijn mensen verantwoordelijk gemaakt als producteigenaren en wordt gewerkt aan hun vaardigheden.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-03T15:59:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.