5G HUB Eindhoven stimuleert innovatie en krijgt nominatie

Computable Awards 2020, categorie Hardware & Infrastructuur

De 5G HUB in Eindhoven is door oprichtingspartners Vodafone, Ericsson, Brainport Development en High Tech Campus opgezet. Op deze plek brengen bedrijven, startups, overheden en studenten gezamenlijk de nieuwe technologie van 5G in de praktijk. Deze 5G HUB een onmisbare schakel is bij de introductie van de vijfde generatie mobiel internet in Nederland. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2020 reden om 5G HUB Eindhoven te nomineren in de categorie Hardware & Infrastructuur.

De 5G HUB in de regio Brainport Eindhoven is bedoeld als broedplaats voor nieuwe 5G-technologie. De ruimte op de High Tech Campus telt ruim zevenhonderd vierkante meter en ligt in de nabijheid van techno-reuzen als ASML, Philips, TNO en TomTom. De verwachting is dat hier in de komende jaren tal van nieuwe ideeën en toepassingen ontstaan op het gebied van 5G en andere technologieën, zoals fotonica, blockchain en machineleren. Hiervoor is in de hub radiotechnologie aangelegd om 5G toe te kunnen passen. Deze is geschikt voor de 3,5 gigahertz testfrequentie en biedt zeer hoge snelheid en ultrakorte responstijden. Voor maximale capaciteit is dit te combineren met bestaande 4G frequentiebanden 800, 1800, 2100 en 2600 megahertz die eveneens in de hub beschikbaar zijn. Zo kunnen bedrijven hun 5G-innovaties hier van idee en onderzoek naar resultaat in de praktijk brengen.

De 5G HUB heeft een speciaal ontwikkeld innovatieprogramma gericht op de thema’s gezondheid, entertainment, business, sport en cultuur. De ruimte is flexibel ingericht voor inspiratiesessies en demonstraties met onder andere een tribune voor zeventig mensen. Op dinsdagen is er inloopspreekuur voor de eerste intake van ideeën. Ondernemingen, startups, studenten en scholen kunnen zich hiervoor aanmelden via de website. Diverse partijen hebben al ruimte in de hub gereserveerd. Zo gaat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hier ervaring opdoen met ‘machine-leren’ waarbij verkeerslichten zich via datastromen leren aanpassen aan verkeerssituaties.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-12T11:58:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.