Havenbedrijf Rotterdam laat schepen autonoom varen

Computable Awards 2020, categorie Digitale Transformatie

Met een grootschalig iot-traject bouwt het Rotterdamse Havenbedrijf aan de digitale infrastructuur van de toekomst. De fysieke haven wordt digitaal en objecten gaan met elkaar communiceren. Autonoom varende schepen kunnen voor 2030 veilig en efficiënt de haven binnenkomen. Op korte termijn zullen ze nog niet aanleggen, maar het systeem, dat samen met IBM, Cisco, Axians en Esri wordt aangelegd, heeft nu al grote waarde. Het project ‘Autonoom varende schepen’ van Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Axians en Esri is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Digitale Transformatie.

Op basis van data bepaalt het Haven Coördinatie Centrum van het Havenbedrijf hoe schepen veilig en vlot naar de juiste ligplaats leidt. De geografische route ligt vrijwel vast, maar de timing en inzet van bijvoorbeeld sleep- en roeidiensten niet. Allerlei omstandigheden op de route, zoals de waterstand, de stroming, de windkracht en ander scheepsverkeer, spelen daarbij een rol. De sensoren in de haven zijn van onschatbare waarde voor de informatievoorziening in dit bedrijfskritische proces. Havenbedrijf Rotterdam werkt met een dashboard van het iot-systeem, waarop informatie samenkomt uit 44 sensorpunten in de haven en een groot aantal radar- en scheepscommunicatiesystemen. Het gezamenlijke doel is om in 2030 digitaal en fysiek klaar te zijn voor de komst van zelf varende schepen.

Op dit moment zijn alle meetlocaties, samen goed voor 290.000 meetmomenten en ruim 1.500.000 datapunten per dag, in het havengebied onderling verbonden met 4g en een eigen dark fiber-ring als back-up. Alles is verbonden met robuuste netwerkapparatuur, die weer verbonden is met de IBM Cloud voor realtime-inzicht. Het pad van sensor tot eindgebruiker is volledig beveiligd en op afstand te beheren, met mogelijkheden voor realtime analytics en edge computing in de infrastructuur. Binnen een paar seconden zijn de metingen van sensoren beschikbaar voor eindgebruikers. Deze informatie is trouwens deels openbaar en voor iedereen toegankelijk via een dashboard. Gebruikers in de haven kunnen hier door middel van api’s hun eigen applicaties op aansluiten.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-25T11:58:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.