Schiphol houdt datagedreven regie over operatie

Computable Awards 2020, categorie Digitale Transformatie

Schiphol is genoodzaakt door de beperkte ruimte en mogelijkheid tot fysieke uitbreiding om slimme oplossingen te ontwikkelen om de bestaande ruimte optimaal benutten. Eén van deze slimme oplossingen is Wibur, een tool die binnen de afdeling Digital & Innovatie volledig op maat wordt gemaakt om de regie op de luchthaven maximaal te ondersteunen. Dit doet het door nieuwe data te generen, bestaande data uit de vele it-systemen te bundelen en deze gestructureerd weer te geven in Wilbur. Zo hebben de medewerkers van de luchthavenoperatie een steeds beter beeld van de realtime situatie die dag en maakt Schiphol het mogelijk om proactief in te spelen op veranderende situaties. Het project ‘Datagedreven regie over operationele proces’ van Schiphol en Wilbur is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Digitale Transformatie.

Wilbur, dat in 2018 werd geïntroduceerd, verzamelt data van de verschillende systemen en voegt ze samen. Hiermee biedt het waardevolle inzichten in de diverse touchpoints in de luchthaventerminal, waaronder de passagiersstromen in real time en door middel van voorspellende analyses ook in de nabije toekomst. Het belangrijkste doel: grip krijgen op het gehele operationele proces op basis van data. Wilbur is het afgelopen jaar enorm uitgebreid met de resultaten van data-analyse en voorspellingen op basis van machine learning. Hierdoor levert Wilbur nu inzichten en functionaliteiten voor een breed scala operationele processen op de luchthaven.

Andere belangrijke Wilbur hoogtepunten het afgelopen jaar zijn de lancering van de nieuwe platforms Airside en Area Maps, die end-to-end inzicht bieden in respectievelijk vliegtuig- en passagiersbewegingen. Ook heeft Schiphol een nieuw verkeersleidingsysteem doorgevoerd, MVP voor ‘smart roads’, bedoeld om congestieproblemen rond het luchthaventerrein te melden en te verminderen met behulp van sensorgegevens. Tot slot is onlangs het Security Filter Management-programma geïntroduceerd: securitymanagers kunnen met behulp van voorspellende adviezen het aantal open securitylanes bepalen dat nodig is om vertrekkende passagiers optimaal te verwerken.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-25T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.