Blockheating scoort met it-restwarmte in kassen

Computable Awards 2020, categorie Tech-startup

Dit artikel delen:
Bart van der Mark

Jurylid Bart van der Mark

Het is eigenlijk heel simpel. Je plaatst een compact datacenter vlakbij een kas, gebruikt de warmte die dit datacenter genereert om water te verwarmen tot 50 à 60 graden en je slaat twee vliegen in één klap: het datacenter wordt gekoeld en de kas wordt verwarmd. Met de techniek die Blockheating heeft ontwikkeld, kan een 200 kW datacenter 1 à 2 hectare kas verwarmen bij buitentemperaturen overdag van circa 20 graden. Dat is goed voor zo’n 40.000 kg tomaten die per maand geteeld kunnen worden zonder dat extra energie nodig is. Voor de jury van de Computable Awards 2020 reden om Blockheating te nomineren in de categorie Tech-startup.

Veel dataprocessing betekent dat er voortdurend warmte wordt gegenereerd: ideaal voor een omgeving als een kas. Blockheating kwam al vrij snel uit op tuinders. De infrastructuur van een kas leent zich ervoor en zij hebben voortdurend behoefte aan verwarming. Bovendien zijn tuinders enorm innovatief, ze staan echt te trappelen om nieuwe technieken te adopteren. De eerste locatie van Blockheating is inmiddels actief en er wordt hardt gewerkt aan nummer twee.

Blockheating is een start-up van Jeroen Burks en Fonger Ypma. Jeroen Burks wist met eerdere start-ups zijn kennis van techniek en van bedrijfskunde al te bundelen en doet dat nu opnieuw vanuit de kansen die hij ziet met de opkomst van datacenters voor simulaties en artifical intelligence. Deze datacenters verwerken steeds grotere hoeveelheden data in steeds kortere tijd om zelflerende programma’s te kunnen ondersteunen.

Juryoordeel

"De restwarmte van datacenters kan een belangrijke warmtebron vormen"

De oplossing van Blockheating sluit perfect aan op het groeiende energieverbruik van datacenters. De verwachting is dat in 2025 de it-sector 20 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik voor zijn rekening neemt. Het grootste deel van die elektriciteit wordt omgezet in warmte terwijl die warmte niet wordt benut. De restwarmte van datacenters kan hierin een belangrijke warmtebron vormen.

Het optimaal inzetten van it-restwarmte is een zeer relevant topic omdat het aanbod steeds verder toeneemt en bedrijven en instellingen op zoek zijn naar manieren om hun (CO2-) footprint te beperken. Blockheating is daarom een terecht genomineerde bij de Computable Awards 2020 in de Categorie Tech-startup.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-26T11:58:00.000Z Bart van der Mark
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.