CodeSkillz scoort met nieuwe ict-leerlijnen

Computable Awards 2020, categorie Tech-startup

Dit artikel delen:
Kees Tolsma

Jurylid Kees Tolsma

CodeSkillz is een Eindhovense startup die digitale lesmethodes ontwikkelt voor het voortgezet onderwijs. Het heeft tot doel om de volgende generaties voor te bereiden op de toekomst. CodeSkillz is in 2018 gestart en ontwikkelt zijn eerste lesmethode over Digitale Geletterdheid in co-creatie met vijf scholen uit de Brainport-regio. Het Van Maerlantlyceum heeft als eerste school een licentie afgenomen van de CodeSkillz-lesmethode. Voor de jury van de Computable Awards 2020 reden om CodeSkillz te nomineren in de categorie Tech-startup.

Er staat enorm veel druk op docenten. Daarom is het doel van CodeSkillz om docenten zo veel mogelijk te ontlasten, zodat zij zo goed mogelijk voorbereid voor de klas kunnen staan. Klassikale lessen zijn de hoeksteen van CodeSkillz. Elke les begint met uitleg van de docent, voordat leerlingen in de digitale omgeving oefeningen gaan maken. De oefeningen die de leerlingen in de digitale omgeving maken, worden zoveel mogelijk automatisch nagekeken. In het nieuwe Docentenportaal kan de docent precies zien hoe ver alle leerlingen zijn en of de klas moeite heeft met een bepaald onderwerp. Door de inzichten van het Docentenportaal weet een docent wanneer een onderwerp bijvoorbeeld extra klassikale of juist individuele aandacht nodig heeft.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het éénjarig bestaan van CodeSkillz heeft het Van Maerlantlyceum als eerste school een licentie afgenomen van de CodeSkillz lesmethode. Sinds maart krijgen alle leerlingen in de brugklas les in Digitale Basisvaardigheden en Computational Thinking. De brugklassers krijgen de stof in het vak Onderzoeksvaardigheden. Hiermee loopt het Van Maerlantlyceum, dat dit jaar zelf het honderdjarig bestaan viert, voorop bij de implementatie van het nieuwe curriculum. Het is voor de school belangrijk dat het aan de slag gaat met Digitale Geletterdheid, omdat het dit als een belangrijk element van de 21e-eeuwse vaardigheden ziet voor de toekomst van leerlingen.

Juryoordeel

"Met behulp van co-creatie lessen ontwikkelen voor leerlingen"

Het is mooi dat leerlingen van het Van Maerlantlyceum sinds dit schooljaar g aan de slag aan met de leerlijn Digitale Basisvaardigheden. Deze gaat onder andere in op de onderdelen waaruit een computer bestaat en het maken van goede presentaties met presentatiesoftware. Een grote toegevoegde waarde biedt volgens de jury de leerlijn Computational Thinking, waarin leerlingen leren complexe problemen op te lossen met logische bouwstenen.

Het Van Maerlantlyceum is één van de vijf leerlabscholen van CodeSkillz die samen met de startup de lesmethode hebben ontwikkeld. Een belangrijke ambitie van het Van Maerlantlyceum is de relatie met de omgeving, waarin het met behulp van co-creatie lessen kan ontwikkelen voor leerlingen. Dit is een mooi voorbeeld van innovatie binnen een sector die juist nu voor een periode van verandering staat. Zowel voor leerling als leraar ontstaat er nu ruimte om de kwaliteit van onderwijs te verhogen. CodeSkillz is daarom een terecht genomineerde bij de Computable Awards 2020 in de Categorie Tech-startup.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-26T11:58:00.000Z Kees Tolsma
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.