Freedom Internet scoort als Xs4all-alternatief

Computable Awards 2020, categorie Tech-startup

Dit artikel delen:
Edwin Charité

Jurylid Edwin Charité

Freedom Internet is opgericht naar aanleiding van de opheffing van Xs4all door KPN. Freedom staat voor vrijheid, in allerlei opzichten. Freedom Internet staat voor een vrij, open en toegankelijk internet voor iedereen, waarbij veiligheid, privacy en kwaliteit de kernwaarden zijn. Daar wordt ook actief aan gewerkt. Freedom kent een unieke structuur, met een stichting boven het bedrijf. Bij winst uit de onderneming acteert de stichting als een fonds waaruit initiatieven voor innovatieve en/of maatschappelijke oplossingen met betrekking tot het internet gefinancierd worden. Voor de jury van de Computable Awards 2020 reden om Freedom Internet te nomineren in de categorie Tech-startup.

Freedom.nl is in bruikleen van Bits of Freedom. Het domein moet worden teruggeven als Freedom zich niet aan de missie houdt om ideologische waarden na te streven. Dat dwingt Freedom er dus toe om dat juist wel te doen. Freedom staat voor een vrij en open internet. Dat doet Freedom door zich in het maatschappelijk debat te mengen en actief op te komen voor digitale burgerrechten. Niet alleen voor klanten, maar voor alle internetgebruikers. Freedom combineert technische expertise met een ethische kijk op privacy. Daarom biedt Freedom innovatieve producten en diensten die het online leven van consumenten beschermt en privacy verbeter. Tevreden klanten en blije medewerkers zijn de basis van een gezond bedrijf. Daarom staat bij Freedom het belang van klanten en medewerkers altijd voorop.

Freedom kiest er bewust voor om hoogwaardige technologische diensten en state of the art beveiliging na te streven. Waar andere providers veelal inzetten op 3-in-1 pakketten, waarbij gemak en winstmaximalisatie de belangrijkste uitgangspunten zijn, streeft Freedom naar maximale beveiliging, staat het beschermen van privacy en de strijd tegen datedeling bovenaan en wordt actief een maatschappelijke positie ingenomen op het gebied van digitale burgerrechten. De consument wordt hierbij dus niet als klant gezien, maar meer als lid van een gemeenschap die vecht voor belangrijke waarden. Ook klantenservice wordt op een andere manier benaderd dan bij veel andere providers. Waar technische ondersteuning doorgaans als kostenpost wordt gezien, ziet Freedom het als een mogelijkheid om community-leden verder op weg te helpen.

Juryoordeel

"Nu Xs4all de facto wordt opgeheven door KPN wil Freedom Internet hiervoor het vangnet zijn"

Xs4all heeft decennia lang bewezen dat er een serieuze markt is voor een provider die waarde hecht aan maatschappelijke waarden, hoogwaardige techniek en de beste dienstverlening. Nu Xs4all de facto wordt opgeheven door KPN, valt er een gat. Freedom Internet wil het vangnet zijn voor klanten van providers die eerdergenoemde waarden niet of niet meer zien bij hun huidige provider. Hoewel er pas eind maart 2020 internetverbindingen konden worden geleverd, meldden zich binnen een week tijd al meer dan tienduizend klanten aan. Vlak daarvoor investeerden meer dan drieduizend particulieren in 3,5 dag tijd 2,5 miljoen euro in een crowdfundingactie voor Freedom Internet.

Freedom Internet streeft de ambitie en gedrevenheid na om de kwaliteit van Xs4all te behouden. Daar is duidelijk behoefte aan in de samenleving, en daar is dus een markt voor. Maar ze moeten het nog wel bewijzen. Wat een uitdaging voor Freedom zal zijn is dat ze voor hun infrastructuur afhankelijk zullen zijn van de gevestigde orde waarin Xs4all ten onder is gegaan (en ja, ik ben helaas ook Xs4all-klant en merk dat het nu ‘gewoon’ KPN is geworden). De eerste resultaten van Freedom Internet zien er goed uit, en dat zonder winstdoelstelling. Freedom Internet is daarom een terecht genomineerde bij de Computable Awards 2020 in de Categorie Tech-startup.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-26T11:58:00.000Z Edwin Charité
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.