Loqed scoort met intelligent huisslot

Computable Awards 2020, categorie Tech-startup

Dit artikel delen:
Ruud Pieterse

Jurylid Ruud Pieterse

Co-founder Pierre van den Oord was vaak zijn sleutels kwijt en bedacht zich hoe fijn het zou zijn als voordeuren op een andere manier open en dicht kunnen. Samen met Jeroen van Oorschot startte hij Loqed, waarmee je kunt thuiskomen zonder sleutels. Sleutelloze sloten bestaan al langer. Wat nieuw is aan Loqed, is dat dit het eerste slot is dat opent en sluit door aanraking, terwijl je je smartphone in je zak kunt houden. Bij bestaande sloten is doorgaans nog een actie met de smartphone nodig, waardoor je alsnog iets in je tas moet zoeken om naar binnen te kunnen. Voor de jury van de Computable Awards 2020 reden om Loqed te nomineren in de categorie Tech-startup.

Sloten die al openen wanneer een smartphone in de buurt is, zijn vaak niet accuraat. Deze openen bijvoorbeeld al als je de auto nog aan het parkeren bent of via de tuindeur binnenkomt. Het slot van Loqed weet of je binnen of buiten bent en maakt die fout niet. Ook aan oplossingen voor lege batterijen is gedacht: wie zijn smartphone is vergeten, kan met een pincode alsnog het slot openen. Het slot zelf werkt ook op batterijen, die negen tot twaalf maanden meegaan. Als de batterij onverwacht leeg is, dan kan de smart lock weer met een 9-volt batterij worden opgestart.

Het design van het smart lock zonder sleutelgat maakt het veiliger dan een normaal slot. Qua fysieke veiligheid heeft Loqed alle testen doorstaan. De software van Loqed wordt beschermd door end-to-end-encryptie die ook door banken wordt gebruikt. Om het extra veilig te maken, kan ook Loqed niet bij de digitale sleutels van gebruikers. De smart lock voldoet ook aan de eisen die verzekeraars stellen voor de inboedelverzekering. De afgelopen vier jaar hield Loqed zich bezig met het bouwen, programmeren en testen van de hardware en software in Amsterdam. Inmiddels is de laatste veldtest afgerond en is de smart lock in productie. De eerste oplage bestaat uit duizend stuks.

Juryoordeel

"Het touwtje uit de brievenbus is terug van weggeweest"

Verschillende postbedrijven hebben al interesse getoond in toekomstige samenwerkingen voor pakketbezorgers. Hoe fijn zou het zijn als je nooit meer een pakketje hoeft te missen? Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ziet heil in de smart lock. Loqed kreeg in de eerste fase een investering van de RVO voor hun innovatieve product. Inmiddels heeft de Amsterdamse startup circa 1,7 miljoen aan investeringen opgehaald. Naast dat het slot interessant is voor mensen met een smart home, zijn ook gezinnen een belangrijke doelgroep voor Loqed. Zo kun je een notificatie ontvangen wanneer je kinderen thuiskomen, en is ‘het touwtje uit de brievenbus’ terug van weggeweest, voor tijdens een feestje of als de kinderen buitenspelen.

Loged heeft een product ontwikkelt waarmee men, als de tijd vordert en de acceptatie een brede draagkracht heeft, meerdere mogelijkheden heeft. Het idee om het gebruik te delegeren naar vertrouwde partijen is een nieuwe dimensie en vervangt het sleutel-onder-de-deurmat-principe. De gebruiksmogelijkheden zijn hierdoor groter dan voorheen vanwege de signaalfunctie die het product heeft. De jury waardeert het out-of-the-box-denken van Loged en de creativiteit waarmee dit product gestalte is gegeven. Loged is daarom een terecht genomineerde bij de Computable Awards 2020 in de categorie Tech-startup.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-26T11:58:00.000Z Ruud Pieterse
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.