Ajax verbetert prestaties met realtime data-analytics

Computable Awards 2020, categorie Digitale Innovatie

Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Ajax sloten begin 2018 een technologiesamenwerking met een looptijd van 5,5 jaar. Binnen de samenwerking levert HPE innovatieve netwerk- en storageoplossingen van Aruba, Pointnext-diensten, Synergy- en Composable Infrastructure-oplossingen. Deze oplossingen dragen onder meer bij aan het realtime analyseren en optimaliseren van spelersprestaties met behulp van kunstmatige intelligentie (ai). Het project ‘A combination for the win!’ van Ajax en HPE-onderdelen Aruba Networks, Pointnext, Synergy en Composable Infrastructure is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Digitale Innovatie.

Ajax-trainers willen alle data zo snel mogelijk verzameld, geanalyseerd en verwerkt hebben, zodat hij en de spelers dit tijdens de training al kunnen inzien. Het gaat om enorm veel data, waaronder hoge resolutie videobeelden die continu verwerkt moeten worden. Al deze data moeten dus vrijwel realtime beschikbaar worden gemaakt. De data die wordt verzameld komt uit verschillende bronnen. Ten eerste hangen overal op het complex 4K-camera’s, waarmee de spelers worden gevolgd tijdens trainingen en wedstrijden op trainingscomplex De Toekomst. Zo kunnen bijvoorbeeld looplijnen en de snelheid van spelers worden geanalyseerd en waar nodig worden verbeterd. Daarnaast hebben spelers hesjes aan met daarin sensoren, die onder meer biometrische data opvangen als hartslag en temperatuur. Trainers langs het veld krijgen realtime analysegegevens op hun iPads en kunnen zo terplekke de juiste instructies geven aan spelers.

Tijdens de training op De Toekomst krijgen Ajax-spelers dus hesjes met transponders. Deze transponders staan in verbinding met het veld en zijn daardoor onder meer in staat om afstanden, startsnelheid en de positie op het veld te meten. Ook onder andere temperatuur en vochtverlies worden met behulp van deze apparatuur gemeten. Deze data worden vervolgens gecombineerd met videobeelden zodat meetgegevens vrijwel realtime inzichtelijk worden gemaakt via een dashboard op de mobiele telefoon of laptop van de technische staf. Ook inzichten op basis van kunstmatige intelligentie worden hieraan toegevoegd. Met deze informatie, die dus al tijdens de training beschikbaar is, kan de technische staf het maximale trainingsresultaat met minimale kans op blessures per speler bepalen.

Terug naar de overige genomineerden

Innovation for the win: HPE and Amsterdam Football Club Ajax

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-27T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.