MapXact koppelt ai met grondradartechnologie

Computable Awards 2020, categorie Digitale Innovatie

Graafmachines

Directe graafschade in Nederland kost jaarlijks zo’n 33 miljoen en het is vaak erg complex om ondergrondse infrastructuur in kaart te brengen. Daarom heeft MapXact, een portfoliobedrijf van VolkerWessels Telecom, in samenwerking met BrainCreators een grondradartechnologie op basis van ai-technologie ontwikkeld om ondergrondse infrastructuur nauwkeurig te analyseren. De automatische grondscanner kan exact in kaart brengen waar kabels en leidingen zich bevinden. Op deze manier kunnen klanten niet alleen graafschade voorkomen en omgevingsoverlast beperken, maar ook veiliger, efficiënter en meer voorspelbaar werken. Medewerkers zonder specialistische kennis over radartechnologie of machine learning kunnen het apparaat bedienen en de resultaten direct toepassen op graafplannen. Het project ‘Grondradartechnologie op basis van AI-technologie’ van MapXact en BrainCreators is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Digitale Innovatie.

Dankzij de automatische grondradartechnologie die MapXact heeft ontwikkeld kan er gedetailleerder, sneller en efficiënter in kaart worden gebracht waar objecten, zoals kabels en leidingen, zich in de grond bevinden. Voorheen moesten bedrijven, zoals telecomaanbieders en bouwbedrijven, tijdens graafwerkzaamheden specialisten in dienst hebben om ingewikkelde metingen te verrichten. Dankzij de grondscantechnologie op basis van Machine Learning is dit niet meer nodig. Voortaan kan iedereen zonder technische kennis, de grond scannen en binnen 30 minuten een eerste analyse maken. Hierdoor kan er niet alleen geld worden bespaard, maar ook efficiënter en sneller worden gewerkt.

De bouwsector kampt momenteel met veel uitdagingen. Denk hierbij aan het tekort aan gekwalificeerd personeel, duurzaamheid en digitalisering van de sector. BrainCreators stelt bedrijven met haar BrainMatter software in staat om de kennis en ervaring van mensen om te zetten in intelligente automatisering en zo hun digitale transformatie te versnellen. Dankzij BrainMatter kunnen bouwbedrijven bijvoorbeeld machines en apparaten zelfstandig problemen laten oplossen en efficiënter werken met minder menselijk aansturing. De bouwsector kan dankzij BrainMatter veel voordeel behalen. Het project dat BrainCreators heeft verricht samen met MapXact is hier een goed voorbeeld van.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-26T11:58:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.