Spie Nederland vernieuwt en stroomlijnt erp-landschap

Computable Awards 2020, categorie Partnerproject

Dit artikel delen:

De Franse technisch dienstverlener Spie is zijn erp-landschap aan het vernieuwen en stroomlijnen. In de decentraal geleide groep loopt Spie Nederland voorop. In zo’n twee jaar tijd worden hier alle vestigingen aangesloten op nieuwe software van de Zweedse leverancier IFS. Dit moet zorgen voor een efficiëntere bedrijfsvoering, verbeterde marges en een snellere integratie van overnames. Het is een complex project en een grote verandering voor alle bedrijfsonderdelen. De afgelopen tien jaar heeft het bedrijf nogal wat overnames gedaan, nu is het tijd om de bedrijfsprocessen en it-systemen te harmoniseren. Het project ‘Erp-landschap vernieuwen en stroomlijnen’ van Spie Nederland, IFS, Eqeep en Arvato is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Partnerproject.

Spie (Société Parisienne pour l’Industrie Electrique) is zo’n twee jaar geleden begonnen met het opstellen van een strategie voor de vernieuwing van de enterprise resource planning (erp)-omgeving. Na een selectietraject viel de keuze van de groep op de software van IFS. Het betreft een op centraal niveau gesloten contract maar het gaat om aparte, lokale implementatietrajecten per land waarvan er momenteel drie lopen. Spie is een decentraal geleid concern. Elk land hanteert zijn eigen tempo, maar natuurlijk wisselen we elkaars ervaringen uit. Bij Spie Nederland draaien diverse erp-oplossingen; er wordt gewerkt met Exact, SAP (via een overgenomen Nuon-activiteit) en met name Microsoft Dynamics AX 2009. In 2018 is de keuze gemaakt om dit te allemaal te vervangen door de cloudoplossingen Applications en Planning and Scheduling Optimization van IFS.

Spie Nederland telt zo’n vijfendertig vestigingen; die gaan allemaal over op IFS. Het vernieuwingstraject neemt zo’n twee jaar in beslag en zal de nodige impact hebben op het bedrijf. Ook op de it-afdeling, waar zo’n 45 man werken die straks te maken krijgen met één centraal geleide erp-omgeving en voor een deel opgeleid moeten worden in IFS. Verder speelde bij de voorkeur voor IFS mee dat de software makkelijk schaalbaar is en volwassen (evergreen-architectuur) en een intuïtieve gebruikerservaring en branchespecifieke mogelijkheden kent. De IFS-software wordt gefaseerd ingevoerd. In eerste instantie maakt Spie Nederland gebruik van de basisfunctionaliteiten. In een latere fase worden meer geavanceerde functionaliteiten toegevoegd en reeds geïmplementeerde functionaliteiten uitgebreid. De eerste berichten zijn positief. Slechts zeven maanden na het zetten van de handtekeningen onder de contracten, is de eerste vestiging (Terneuzen) van Spie Nederland al overgestapt op de planning- en enterprisesoftware van IFS. Het implementatietraject werd voorafgegaan door een proof of concept-fase van vier maanden.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-28T11:58:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.