Testomat realiseert testen in agile ontwikkeltraject

Computable Awards 2020, categorie Partnerproject

Software testing

Softwarekwaliteit stond lang synoniem met foutvrij en afwezigheid van bugs. Vandaag de dag is daar aanpasbaarheid nog bijgekomen, beter bekend als ‘agility’. Moderne softwareteams zoeken een balans tussen twee tegengesteld krachten: aanpasbaarheid en afwezigheid van bugs. Dit is in het bijzonder een uitdaging voor softwareteams in safety-gerelateerde producten zoals healthcare en rail. Het Testomat-project beoogt softwareteams te ondersteunen om op een agile manier toch kwaliteitssoftware te leveren. Om dit doel te bereiken dient de state-of-the art in software testing drastisch verbeterd te worden, zowel in tools als in aanpak. Het project ‘Testomat, the next level of test automation’ van Axini, Open Universiteit, Testwerk en TNO is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Partnerproject.

Het project ontwikkelde een aanpak, het zogenaamde Test Automation Improvement Model, waarmee teams hun testautomatisering op belangrijke punten gerelateerd aan hun volwassenheid kunnen verbeteren in meetbare stappen en concrete verbeteracties. Om deze verbeteracties te implementeren bracht het project de state-of-the-art in software test-tooling tot een nieuw niveau met de ontwikkeling van nieuwe test-tools. Denk hierbij aan scriptless gui testing, volledige testautomatisering met model-gebaseerd testen, mutation testing, cloud-native testing, etc. Het Nederlandse consortium bestaande uit de Axini, de Open Universiteit, Testwerk en TNO heeft zich in het bijzonder gericht op onderscheidend innovatieve testautomatisering met scriptless gui testing in het Testar-tool, volledige testautomatisering in Axini Modeling Suite (model-gebaseerd testen) en de cloud native testing aanpak van TNO. Deze tools zijn uitgebreid toegepast op use-cases van industriële partners van onder andere Testwerk, AKKA, Ponsse, ING, Achmea en ProRail.

Het resultaat van het Testomat-project voor leveranciers is dat zij sneller en grondiger kunnen testen in een agile ontwikkeltraject. Er is sprake van automatisering van het testproces in plaats van automatisering van de testen. Hierdoor wordt het testen schaalbaar en kan grondiger getest worden bij complexe en safety critical systemen. Uniek aan het Testomat-project, en het Nederlands consortium in het bijzonder, is de samenwerking en kennisdeling waardoor alle partijen belangrijke innovaties hebben gedaan. Individueel hadden de partners nooit deze resultaten kunnen bereiken omdat zij slechts een deel van de puzzel in handen hebben.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-28T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.