OOMPD is een bedrijfskritieke logistieke oplossing voor PostNL Pakketten, bestaande uit een microservices-architectuur van ruim zeventig apps. Het systeem verwerkt dagelijks miljoenen bestellingen en ondersteunt zowel de medewerkers in 33 sorteercentra als de buitendienstmedewerkers. Voor elk depot is er een ‘invoer-app’, die grote hoeveelheden informatie met hoge snelheid verwerkt, en een ‘proces-app’, voor alle bedrijfsprocessen en bedrijfslogica. De proces-app stuurt onder meer routeinformatie naar het platform voor de buitendienst en orderupdates naar alle stakeholders. De apps maken deel uit van een uniek gedecentraliseerd systeem dat in de cloud draait. Alle afzonderlijke componenten dragen bij aan een robuust platform waarmee grote datavolumes verwerkt kunnen worden.
Het voordeel van deze microservices-architectuur is dat zelfs als er aanpassingen worden gedaan in de proces-app, de orderinformatie toch bewaard blijft in de invoer-app. Bovendien is het systeem schaalbaar. Als PostNL besluit een nieuw depot te openen, worden nieuwe apps toegevoegd aan het bestaande decentrale systeem. Ook kunnen verbeteringen stapsgewijs worden doorgevoerd, doordat nieuwe functionaliteit getest kan worden in een specifiek depot en vervolgens in één keer uitgerold kan worden naar de andere apps van de andere depots. Met de nieuwe microservices architectuur heeft PostNL een schaalbare oplossing dat naast het verwerken van enorme hoeveelheden informatie ook de drijvende kracht is achter innovatie. PostNL kan op basis van low-code van Mendix sneller nieuwe diensten ontwikkelen en daarmee beter voldoen aan en sneller inspelen op de wensen van medewerkers en klanten.
Juryoordeel
De presentatie van PostNL tijdens het juryberaad voor de Computable Awards 2021 in de categorie Grootzakelijk project sprong er op verschillende manieren positief uit. Het project werd helder en duidelijk aan de jury toegelicht en alle vragen vanuit de jury werden prima beantwoord. De huidige architectuur van PostNL beperkte de schaalbaarheid en innovatie nogal. En juist dat is in een tijd waarin het aantal pakketbezorgingen extreem is toegenomen als gevolg van covid iets wat niet wenselijk was.
Het afbouwen, ik moet eerder zeggen afbreken, van een monolithische applicatie is niet iets wat je zomaar even tussendoor doet. De complexiteit was groot en het risico wat deze verandering met zich mee nam was logischerwijs natuurlijk ook niet uit te vlakken. Het feit dat PostNL dit ook nog eens in de meest drukke periodes ging doen is lovenswaardig om te noemen. Enerzijds logisch omdat dit een betere schaalbaarheid en veel innovatie met zich mee bracht, maar anderzijds zoals eerder gezegd zeer risicovol omdat juist tijdens je pieken te doen. Tevens is het noemenswaardig om te melden dat er niet gekozen is voor een ‘standaardoplossing’, maar een flexibele oplossing die met PostNL mee kan bewegen. En juist deze keuze heeft het proces weer net iets meer complex gemaakt. De jury vond dit initiatief van PostNL daarom ook zeer gedurfd en was zeer onder de indruk dat het project succesvol is afgerond. Daarom is dit een zeer terecht genomineerde bij de Computable Awards 2021 in de categorie Grootzakelijk project.
Computable.nl over Mendix
Incentro en 4NG slaan slag met overnames
Xebia slaat handen ineen met Netlink Digital
Geen Mendix maar Info Support voor pensioenportaal AZL
Mendix selecteert drie non-profits voor ‘Low-Code for Good’ hackathon
Becx Verhuur scoort met verhuurapp
Foodprint Group reduceert afval met Mendix-apps
Quion en Mendix scoren met online klantenportal
Woningcorporatie Havensteder bouwt best practices voor sector met Mendix
Van rockster naar Mendix-consultant
ITvisors voegt zich bij SAP-combinatie Aiden