PostNL scoort nominatie met OOMPD-project

Computable Awards 2021, categorie Grootzakelijk project

Ruud Mulder

Jurylid Ruud Mulder

PostNL heeft 33 sorteercentra (depots) in Nederland en België. Naast het verwerken van alle pakketten, is er een enorme stroom aan informatie die moet worden verwerkt: van afmetingen van het pakket tot routeplanning en het controleren of een handtekening vereist is bij ontvangst. Om het orderbeheer hiervoor te stroomlijnen, ontwikkelde een team van negen PostNL-medewerkers uit verschillende disciplines, experts van Mendix en Mendix-partner Cape Groep, OOMPD. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Grootzakelijk project nomineert het project ‘Operator Order Manager Parcel Distribution’.

OOMPD is een bedrijfskritieke logistieke oplossing voor PostNL Pakketten, bestaande uit een microservices-architectuur van ruim zeventig apps. Het systeem verwerkt dagelijks miljoenen bestellingen en ondersteunt zowel de medewerkers in 33 sorteercentra als de buitendienstmedewerkers. Voor elk depot is er een ‘invoer-app’, die grote hoeveelheden informatie met hoge snelheid verwerkt, en een ‘proces-app’, voor alle bedrijfsprocessen en bedrijfslogica. De proces-app stuurt onder meer routeinformatie naar het platform voor de buitendienst en orderupdates naar alle stakeholders. De apps maken deel uit van een uniek gedecentraliseerd systeem dat in de cloud draait. Alle afzonderlijke componenten dragen bij aan een robuust platform waarmee grote datavolumes verwerkt kunnen worden.

Het voordeel van deze microservices-architectuur is dat zelfs als er aanpassingen worden gedaan in de proces-app, de orderinformatie toch bewaard blijft in de invoer-app. Bovendien is het systeem schaalbaar. Als PostNL besluit een nieuw depot te openen, worden nieuwe apps toegevoegd aan het bestaande decentrale systeem. Ook kunnen verbeteringen stapsgewijs worden doorgevoerd, doordat nieuwe functionaliteit getest kan worden in een specifiek depot en vervolgens in één keer uitgerold kan worden naar de andere apps van de andere depots. Met de nieuwe microservices architectuur heeft PostNL een schaalbare oplossing dat naast het verwerken van enorme hoeveelheden informatie ook de drijvende kracht is achter innovatie. PostNL kan op basis van low-code van Mendix sneller nieuwe diensten ontwikkelen en daarmee beter voldoen aan en sneller inspelen op de wensen van medewerkers en klanten.

Juryoordeel

"De huidige architectuur van PostNL beperkte de schaalbaarheid en innovatie nogal"

De presentatie van PostNL tijdens het juryberaad voor de Computable Awards 2021 in de categorie Grootzakelijk project sprong er op verschillende manieren positief uit. Het project werd helder en duidelijk aan de jury toegelicht en alle vragen vanuit de jury werden prima beantwoord. De huidige architectuur van PostNL beperkte de schaalbaarheid en innovatie nogal. En juist dat is in een tijd waarin het aantal pakketbezorgingen extreem is toegenomen als gevolg van covid iets wat niet wenselijk was.

Het afbouwen, ik moet eerder zeggen afbreken, van een monolithische applicatie is niet iets wat je zomaar even tussendoor doet. De complexiteit was groot en het risico wat deze verandering met zich mee nam was logischerwijs natuurlijk ook niet uit te vlakken. Het feit dat PostNL dit ook nog eens in de meest drukke periodes ging doen is lovenswaardig om te noemen. Enerzijds logisch omdat dit een betere schaalbaarheid en veel innovatie met zich mee bracht, maar anderzijds zoals eerder gezegd zeer risicovol omdat juist tijdens je pieken te doen. Tevens is het noemenswaardig om te melden dat er niet gekozen is voor een ‘standaardoplossing’, maar een flexibele oplossing die met PostNL mee kan bewegen. En juist deze keuze heeft het proces weer net iets meer complex gemaakt. De jury vond dit initiatief van PostNL daarom ook zeer gedurfd en was zeer onder de indruk dat het project succesvol is afgerond. Daarom is dit een zeer terecht genomineerde bij de Computable Awards 2021 in de categorie Grootzakelijk project.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-24T11:58:00.000Z Ruud Mulder


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.