Fectar scoort met 3D-presentatie in ar en vr

Computable Awards 2021, categorie Tech-startup

Sebastiaan Hooft

Jurylid Sebastiaan Hooft

Fectar een cms-platform voor het maken van 3D-presentaties in virtual en augmented reality. Het blijkt een gat in de markt: per week krijgt het jonge bedrijf er wel honderdduizend gebruikers bij. Het Brabantse Fectar omschrijft zichzelf als ‘de Youtube van augmented en virtual reality’. Het levert een app met een contentmanagementsysteem waarmee zowel particulieren als bedrijven op laagdrempelige wijze 3D-presentaties in vr en ar kunnen maken en bekijken. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup nomineert Fectar.

De app van Factar is te gebruiken op verscheidene iOS- en Android-smartphones, iPads, de Oculus Go en de Oculus Quest. Gebruikers kunnen er onder meer virtuele hologrammen mee tevoorschijn toveren. Fectar richt zich op zowel zakelijke als particuliere gebruikers, maar in de praktijk wordt het platform vooral door zakelijke partijen gebruikt. Zowel basisscholen, mbo-scholen als verscheidene bedrijven maken gebruik van de diensten van Fectar. Bedrijven kunnen er hun klanten bijvoorbeeld producten mee in 3D laten zien.

Fectar is gratis te gebruiken voor wie 3D-presentaties wil bekijken. Bedrijven die zelf ar- of vr-presentaties willen maken, betalen daarvoor maandelijkse licentiekosten. Zolang je als bedrijf de licentiekosten blijft betalen, blijven je 3D-presentaties beschikbaar op het platform. In feite is dit hetzelfde businessmodel als in de websitebranche, waarbij afnemers maandelijks hosting- en cmr-licentiekosten betalen om hun site in de lucht te houden.

Juryoordeel

"Een intelligent team dat de juiste toepassingen zoekt in een explosief groeiende markt"

De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup ziet in Factar een intelligent team dat de juiste toepassingen zoekt in een explosief groeiende markt. De meeste experts zijn het erover eens dat vr-technologie tot ver in dit decennium zal blijven groeien, met als enige verschil van mening hoeveel het precies zal groeien. Sommigen voorspellen dat de vr-markt in 2025 87,97 miljard dollar zal bereiken, terwijl anderen conservatiever zijn en verwachten dat de waarde niet meer dan 22,5 miljard dollar zal bedragen, aldus Mordor Intelligence in 2021.

Als je wilt innoveren in deze explosief groeiende markt, moet je de beste mensen voor die innovatie aantrekken. Het managementteam van Fectar heeft niet alleen dat talent aan boord, maar werkt ook aan een aantal innovatieve oplossingen waar het team zijn talent kan laten zien. De grote vraag is niet of het bedrijf gaat groeien, maar vooral of het bedrijf zelfstandig gaat groeien of dat het op korte termijn wordt overgenomen door een groter techbedrijf in een talentacquisitie. Die toekomst zal zich dus nog moeten gaan uitwijzen, voor nu nomineert de jury van de Computable Awards 2021 Fectar in de categorie Tech-startup.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-28T11:58:00.000Z Sebastiaan Hooft


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.