Incooling scoort nominatie met koeling op chip

Computable Awards 2021, categorie Tech-startup

Dit artikel delen:
Kees Tolsma

Jurylid Kees Tolsma

Incooling koelt chips in datacenters met behulp van technologie die is ontwikkeld bij deeltjesversneller Cern. Datacenters zouden daarmee weleens sloten energie kunnen besparen, terwijl ze tegelijkertijd de snelheid van hun chips opvoeren. Incooling houdt datacenters op een efficiënte manier koel, door niet de hele hal te ventileren of water langs servers te sturen, maar door de chips zelf af te koelen met koelvloeistof in een koelblokje dat op de chip wordt geplaatst. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup nomineert Incooling.

Incooling is ontstaan vanuit de Eindhoven Start-up Alliance en wordt ondersteund door ASML en Philips via het HightechXL deep tech venture building-programma. Incooling wil bijdragen aan het afkoelen van de aarde en ontwikkelde daarom koelsystemen op basis van een direct-to-chip systeeminstallatie, waarbij het warmtevraagstuk direct bij de bron wordt aangepakt. Dit betekent dat er geen energie wordt verspild aan het koelen van de infrastructuur die dit niet nodig heeft.

Iedereen is bezig met de volgende snelle chip, maar er is weinig aandacht voor rekencentra. De techniek van Incooling (phase change cooling) zorgt er ook voor dat chips minder last hebben van temperatuurschommelingen, waardoor de snelheid kan worden opgeschroefd. Incooling zag in eerste tests dat het aantal berekeningen dankzij stabielere chips met ruim 20 procent kan stijgen. Incooling ging officieel in september vorig jaar van start met de opening van een eigen kantoor op de High Tech Campus. Met behulp van een seed-investering werd daar het eerste prototype gebouwd, op basis waarvan volgend jaar de markt moet worden bestormd. De startup voert daarvoor nu gesprekken met een aantal datacenters en producenten van servers.

Juryoordeel

"Door deze innovatie is de marktpotentie groot"

De wereldwijde markt voor het koelen van datacenters was ruim 8 miljard dollar in 2017 en groeit naar verwachting in 2025 naar meer dan 23 miljard dollar. Het is een nichemarkt, maar de potentiële winsten zijn enorm. Datacenters gebruiken next generation chips, maar geen high level koeling, dus ze laten prestaties onbenut. Incooling kan volgens de jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup zijn techniek afstemmen op de behoefte aan betere prestaties, meer energie-efficiëntie of een combinatie daarvan. Behalve op datacenters richt Incooling zich op grootverbruikers van dataverkeer Google en Facebook.

Incooling maakt gebruik van de unieke eigenschappen van faseveranderingskoeling. Door deze innovatie is de marktpotentie groot, temeer hun toepassing zowel geschikt is voor bestaande als nieuwe datacenteromgevingen. Het product levert dus een enorme kostenbesparing op voor datacenters waar koeling goed is voor meer dan 40 procent van de energierekening. Door nauw samen te werken met leveranciers in deze branche weet het jonge en dynamische team zicht sterk te onderscheiden. Vanuit de jury is het verwachtingniveau dan ook erg hoog dat naast de reeds behaalde successen er op korte termijn nieuwe zullen volgen. Daarom een terecht genomineerde in de categorie Tech-startup.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-28T11:58:00.000Z Kees Tolsma


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.