RoomRaccoon scoort nominatie met hotelsysteem

Computable Awards 2021, categorie Tech-startup

Dit artikel delen:
Sebastiaan Hooft

Jurylid Sebastiaan Hooft

RoomRaccoon is een cloudsoftwaredienst voor (kleinere) hotels. Op dit moment wordt de dienst uit Breda gebruikt door 1400 hotels in 45 landen. Zij beheren daarmee hun kamerbezetting, bieden die kamers aan via boekingplatforms zoals Booking.com, Expedia en Airbnb, laten het systeem automatisch de beste prijs per kamer berekenen en kunnen hun gasten online in laten checken. Dat laatste blijkt vooral in coronatijd een geschikte manier om contactmomenten aan de balie zoveel mogelijk te voorkomen. Zo’n digitaal contactmoment is tegelijk een upsell-mogelijkheid voor hotels die geraakt werden door de coronapandemie. Zij kunnen bijvoorbeeld voor twintig euro een grotere kamer aanbieden. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup nomineert RoomRaccoon.

Onafhankelijke hotels vanaf ongeveer vijf kamers passen het beste bij RoomRaccoon, waarvan er wereldwijd ongeveer een miljoen van zijn. In Nederland bestaat die doelgroep uit ongeveer vierduizend hotels. Ketens werken vaak decennia met eigen software, vaak met een serverkast in het hotel en met een technisch team dat het onderhoudt. Die software is niet toegankelijk voor de kleinere hotels. Hotels tot een kamer of twintig werken nog veel met papier, daarboven werken ze nog wel eens met een cd-rommetje of een ander soort, vaak niet gebruiksvriendelijke software.

Hotels besparen tijd en kosten, is de pitch. Daarnaast kunnen zij hun omzet opkrikken dankzij upselling, adverteren op meerdere kanalen (zoals Booking en Expedia) en hun kamerprijzen automatisch laten afstemmen op de vraag. Eigenlijk probeert RoomRaccoon je telkens de verkoopkans te berekenen en stelt je aan de hand van een score de prijs bij. Dat komt neer op hoeveel tijd je nog hebt om je kamer te verkopen en hoeveel je er nog van hebt. De startup sloot tot nu toe in 45 landen 1400 hotels aan (waarvan 500 in Nederland). In negen van die landen werden ook fysieke kantoren geopend, waaronder in Venetië, Berlijn en Kaapstad.

Juryoordeel

"Het team lost een bestaand probleem in een grote groeimarkt op"

De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup vindt dat het team van RoomRaccoon een bestaand probleem in een grote groeimarkt oplost. De wereldwijde hotel- en hospitality-managementsoftwaremarkt groeit naar verwachting groeien met 1,14 miljard dollar, met een CAGR van ongeveer 5 procent in de periode 2020 - 2024. Volgens onderzoeks- en adviesbureau Technavio trekt de groei van de wereldwijde toeristenindustrie aanzienlijke investeringen aan in de ontwikkeling van infrastructuur.

De presentatie van RoomRaccoon gaf mij de indruk dat de oprichters goed op de hoogte zijn van de wensen en behoeften van hotels. Het probleem waar ze tegenaan lopen is evident; de grote systemen zijn ongeschikt voor kleine hotels. Ook kon de oprichter goed verwoorden waarom mensen voor hem wilden werken: ‘Bij ons krijg je de kans om samen met andere slimme mensen mooie oplossingen te bouwen.’ Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat deze lokale speler zal uitgroeien tot een Europese speler en een rol van betekenis kan spelen in deze groeiende markt, maar ook het nodige programmeertalent kan aantrekken om deze groei te realiseren. Daarom is RoomRaccoon een terechte genomineerde in de categorie Tech-startup.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-28T11:58:00.000Z Sebastiaan Hooft


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.