Gemeente Rotterdam scoort met De Digitale Balie

Computable Awards 2021, categorie Digitale Innovatie

Gemeentehuis

Tijdens de eerste intelligente lockdown zocht gemeente Rotterdam naar manieren om in contact te blijven met Rotterdammers. Er werd gestart met een proef met videobellen via het videobelplatform van WeSeeDo. Contact was echter niet het enige dat moest worden gerealiseerd, ook zocht de gemeente oplossingen voor identificatie, betalingen en veilige bestandsuitwisseling met de gemeente. Op basis van het low-code platform van Mendix werden de oplossingen gebouwd met De Digitale Balie als resultaat. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om het project ‘De Digitale Balie ‘ te nomineren in de categorie Digitale Innovatie.

Met name bij de afdeling Burgerzaken keek men aan tegen potentiële problemen. De voorbereiding van huwelijken (ondertrouw) was stilgelegd en de Vliegende Brigade, het team wat mensen in ziekenhuizen helpt bij bijvoorbeeld een geboorteaangifte, had geen toegang meer tot die locaties. Onmiddellijk is gestart met het herstellen van het contact met de Rotterdammers door het videobellen in te zetten. Dit leidde al snel tot het volgende probleem: hoe kon behalve oogcontact, ook weer daadwerkelijke dienstverlening geleverd worden? Immers, daarvoor is het wettelijk verplicht om te identificeren met een wettelijk identificatie middel. Daarop is onmiddellijk een team aan de slag gegaan met het bouwen van een eerste rudimentaire applicatie waarmee het enige wettelijk acceptabele digitale identificatiemiddel, DigiD, op een veilige manier werd ontsloten.

De hele applicatie is gebouwd op low-code platform van Mendix. Dit leidde tot het inzicht dat de overheid sommige processen weet te digitaliseren, maar dat hét middel bij uitstek, de ‘houten balie’, niet was gedigitaliseerd. Daarop is gestart met de ontwikkeling van de Digitale Balie: een videogesprek, identificatie (DigiD), betalingen (iDeal) en veilige bestandsuitwisseling met de gemeente, zonder dat een Rotterdammer software hoeft te installeren of een account moet aanmaken. Inmiddels zijn er duizenden videogesprekken gevoerd en zijn ruim 450 ambtenaren verspreid over alle domeinen, aangesloten op de digitale balie.

Een belangrijke bijdrage in het project is ook geleverd door het bedrijf Clevr (eerder dit jaar ontstaan uit het samengaan van Mansystems en Flowfabric). Clevr levert als partner van de gemeente Rotterdam Mendix-ontwikkelaars.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-30T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.