Stedin scoort met privacy bij slimme meter-data

Computable Awards 2021, categorie Digitale Innovatie

Met behulp van slimme meter-data kunnen netbeheerders hun kerntaak beter uitvoeren, zoals door het opstellen van belastingprofielen om capaciteitsberekeningen te doen en om overbelasting en congestie in het net te voorspellen. Echter, data van de slimme meter (specifiek data over stroom/vermogen), zegt veel over de eindgebruiker. Daarom is het beschermen van privacy van groot belang en bij wet geregeld. Met behulp van privacytechnologie op basis van secure multi-party computation (mpc) is het mogelijk om data op de slimme meter zelf te aggregeren. Op deze wijze is de privacy van de consument gegarandeerd, kan de netbeheerder geen inzage krijgen in individuele gebruikersdata en is de oplossing compliant met de Energiewet. Dit project betreft een samenwerking tussen netbeheerder Stedin, Roseman Labs en Technolution om de deze aggregaties via ‘privacy-by-design’ te realiseren. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om het project ‘Privacy-by-design voor slimme meter-data ‘ te nomineren in de categorie Digitale Innovatie.

Het toepassen van de privacytechnologie mpc biedt sterke privacy- en beveiligingswaarborgen. De privacy-eigenschappen van MPC garanderen ‘by design’ dat individuele meetgegevens niet toegankelijk zijn voor Stedin of andere partijen op het slimme meter-netwerk. Enkel de resultaten van vooraf gedefinieerde analyses, geaggregeerd over meerdere meters, zijn beschikbaar voor aangewezen partijen. Het project stelt slimme meters in een woonwijk in staat om gezamenlijk berekeningen uit te voeren op basis van MPC. Deze toepassing van MPC is nog niet eerder gedaan.

Dit betreft een multidisciplinair project waarbij nauwe samenwerking tussen de projectpartners essentieel was voor een succesvolle uitvoering. Om tot een goed systeem te komen was zeer specialistische kennis van het net (Stedin), de infrastructuur (Technolution) en van cryptografie (Roseman Labs) benodigd. Dit alles komt samen in één stuk software. Met behulp van slimme meter-data kunnen netbeheerders de kerntaak netbeheer beter uitvoeren. Data uit de slimme meter kunnen, binnen de Energiewet, niet gebruikt worden met traditionele technologie. Deze privacytechnologie maakt gebruik van slimme meter-data opeens mogelijk op een manier die zeer sterke privacygaranties biedt.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-30T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.