Noord-Holland scoort nominatie met pratende brug

Computable Awards 2021, categorie Digitale Transformatie

T-Systems, bouwbedrijf DuraVermeer en provincie Noord-Holland hebben de nieuwe Kogerpolderbrug (onder Alkmaar) voorzien van betonsensoren, die met behulp van narrowband-iot, een dataplatform en dashboard onder andere vochtigheid, temperatuur en corrosie gaan meten. Dit biedt inzicht in de ‘gezondheid’ van de brug. Dit is de eerste ‘pratende brug’ van Nederland. Voor T-Systems is de Kogerpolderbrug een investering in een ontwikkeling op de markt waar het bedrijf sterk in gelooft: het samenkomen van cloud, connectiviteit, beveiliging en digitalisering in projecten. De brug is daarvan een mooie representatie. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om het project ‘Kogerpolderbrug, de brug die praat‘ te nomineren in de categorie Digitale Transformatie.

Het moment waarop bruggen groot onderhoud moeten krijgen, of vervangen moeten worden, is lastig te bepalen. Te vroeg ingrijpen zorgt voor verkeersoverlast en is niet duurzaam. Tot nu toe werd alleen bij visueel zichtbare schade actie ondernomen. Maar bij betonnen constructies is dat vaak juist te laat. Grote reparaties en hoge kosten worden voorkomen als tijdig wordt ingegrepen. Dit project speelt daarop in.

De batterijloze sensoren (twaalf stuks in totaal) zijn in de wapening van het beton geplaatst. Ze worden aangestraald met inductie en worden daardoor actief. Ze maken gebruik van het narrowband-iot-netwerk van T-Mobile. Zo kan vanuit de brugconstructie gecommuniceerd worden met het dataplatform en dashboard voor de beheerder. Het dashboard is dusdanig ingericht dat verschillende types datastromen vanuit verschillende sensoren van diverse fabrikanten geïntegreerd kunnen worden. Het dashboard geeft waarschuwingen op het moment dat bepaalde grenswaardes worden overschreden.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-01T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.