Pensioenpartijen scoren met Mijnwaardeoverdracht.nl

Computable Awards 2021, categorie Digitale Transformatie

Vanaf halverwege 2018 is op initiatief van de APG groeifabriek een prototype gebouwd van Pension Infrastructure Value Transfer (PIVT), waarmee kon worden uitgelegd wat de meerwaarde is van gedeelde infrastructuur (DLT) voor zowel pensioenfondsen, -uitvoerders als -deelnemers middels een specifieke use case: waardeoverdrachten. APG, PGGM, Nationale-Nederlanden en Blue Sky Group deden mee. In de twee jaren daarna is het ict-project uitgebouwd door Hyfen en de pensioenpartijen. Hierbij is niet alleen aandacht besteed aan de beste techniek, maar ook onder meer aan de governance, juridische opzet, schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Eind 2020 was het zover en werd Mijnwaardeoverdracht.nl succesvol gelanceerd tijdens de Pensioen3Daagse. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om het project ‘Mijnwaardeoverdracht.nl‘ te nomineren in de categorie Digitale Transformatie.

Iedereen kan op deze website middels DigiD inloggen en altijd, digitaal, goed geïnformeerd en efficiënt pensioenwaardeoverdrachten doen. Hiermee is een proces dat eerst tot negen maanden kon duren, waarbij per brief gecommuniceerd werd, getransformeerd naar een digitaal portaal met een doorlooptijd van de maximale wettelijke betaaltermijn van tien werkdagen. Vanwege het gebruik van gedeelde infrastructuur en deelname door meerdere partijen, was het waarborgen van privacy de grootste uitdaging. De complexiteit hierbij zat in het uitdenken van de juiste opzet, gezamenlijk met (externe) juristen van de deelnemende partijen.

De pensioendeelnemer profiteert van een versnelde en gedigitaliseerde klantreis. De deelnemende pensioenuitvoerders hebben hiermee het proces waardeoverdrachten efficiënter kunnen inrichten. Nog nooit eerder werkte er zoveel pensioenpartijen samen om een gedeelde klantreis te faciliteren. De originaliteit en innovatieve kracht van het ict-project zit hem in slim gebruik van decentrale technologie om de optimale klantreis te waarborgen over alle partijen heen ten behoeve van de deelnemer. De samenwerking tussen Hyfen, de partij die het ecosysteem de infrastructuur aanbiedt (ontstaan uit APG), en de pensioenuitvoeringsorganisaties die de klantreis aanbieden, maakte een krachtige combinatie van kennis, snelheid en doorzettingsvermogen.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-01T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.