AMF en Itility scoren met Smart Cheese Applicator

Computable Awards 2021, categorie Digitale Transformatie

Pizza margherita kaas strooien

AMF maakt geavanceerde mechanische bakkerijsystemen, waaronder pizzaproductielijnen die tot 12.000 pizza’s per uur maken. Kaas is het meest dure onderdeel van een pizza. Project ‘Smart Cheese Applicator’ is een gezamenlijk project van AMF en Itility. In het project is een digitale oplossing ontwikkeld om pizzaproducenten geld te doen besparen door het reduceren van zogeheten cheese give-away (meer kaas op de pizza dan gespecificeerd). Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om het project ‘Smart Cheese Applicator‘ te nomineren in de categorie Digitale Transformatie.

De digitale oplossing signaleert automatisch wanneer er teveel kaas wordt uitgestrooid per pizza en past dan automatisch de bandsnelheid aan. Samengevat werkt de oplossing zo: een cameraopstelling met beweging-sensoren maakt een foto per pizza en stuurt deze naar een edge computer naast de productielijn. Hier draait een algoritme die de hoeveelheid kaas detecteert via een getraind image recognition-model. Als de kaas-ratio afwijkt van specificatie, wordt een signaal gestuurd naar de HMI en operator om vervolgens via de PLC de lopende bandsnelheid aan te passen.

De klanten van AMF kunnen met deze oplossing honderdduizenden euro’s aan kaas besparen door exact de juiste hoeveelheid kaas op de pizza te strooien. Met een gewichtssensor zou dit niet mogelijk zijn geweest, vanwege het grote aantal pizza’s per uur en vanwege de trillingen van de band en het gedurende de dag meermalen schoonmaken van de lijn met water. Daarnaast kunnen zij eerder signaleren dat de kaasverdeling problemen vertoont en wordt kwaliteitscontrole mogelijk op alle pizza’s in plaats van op een sample set. Handmatige controle neemt af, standaardisatie en consistentie neemt toe.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-01T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.