BPD en notarissen scoren met BIM Legal

Computable Awards 2021, categorie Partnerproject

Notaris handtekening tekenen document

Om woningkopers vollediger en gebruiksvriendelijker te informeren over juridische informatie van hun nieuwbouwwoning, heeft gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) een 3D-weergave hiervan online geïntroduceerd. Met één klik zien woningzoekenden voortaan specifiek welke juridische afspraken gelden per nieuwbouwwoning. Dit wordt mogelijk gemaakt door aan het bestaande Bouw Informatie Model (BIM) juridische informatie toe te voegen. Deze koppeling van informatie, BIM Legal, is gerealiseerd in nauwe samenwerking met notariskantoren Hermans & Schuttevaer Notarissen en Westport Notarissen en softwareontwikkelaar IRP. BIM Legal betekent voor BPD verdere digitalisering van het online verkoopproces. Voor de redactie van Computable reden om het project ‘BIM Legal’ binnen de Computable Awards 2021 te nomineren in de categorie Partnerproject.

Op dit moment ontvangen woningkopers vaak een pagina’s lange koopovereenkomst en een notariële akte waarin alle juridische afspraken staan voor alle bouwnummers. De koper moet dan zelf filteren wat van toepassing is op zijn specifieke woning en wat dat betekent. Dat is met BIM Legal verleden tijd. Door de 3D-visualisatie kan een geïnteresseerde direct zien welke juridische afspraken gelden voor de woning en welke afspraken voor de wijk.

Een deelplan van gebiedsontwikkeling ‘Hoef en Haag’ bij Vianen, is het eerste project waarin BIM Legal wordt toegepast. 49 woningen vormen een pilot waarbij alle juridische informatie in 3D gevisualiseerd is. In een virtuele omgeving zien woningzoekenden informatie over het perceel, de erfgrens, de berging, het parkeren of een achterpad. Met één klik op een deel van het perceel, bijvoorbeeld de erfafscheiding, verschijnt de juridische informatie hierover in de vorm van een pop-up. Daarmee wordt direct de specifieke juridische informatie gegeven over de erfafscheiding, zoals de eigendomssituatie of een instandhoudingsverplichting.

Terug naar de overige genomineerden

Bim Legal in 1 minuut - een korte demo over de 3D-visualisatie van juridische afspraken bij nieuwbouwwoningen (pilot Hoef en Haag)

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-02T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.