Dementiezorg voor Elkaar scoort nominatie

Computable Awards 2021, categorie Partnerproject

Dit artikel delen:
Zorgen

Het Register Dementiezorg en Ondersteuning moet met de combinatie van data en verhalen beter zicht geven op het gebruik van zorg door en ondersteuning van mensen met dementie. Het register is als onderdeel van praktijkverbeterprogramma Dementiezorg voor Elkaar opgezet door het Nivel, in samenwerking met onder meer het ministerie van VWS, Alzheimer Nederland en Vilans. Op korte termijn moet het uitgebreid worden met nieuwe databronnen. Voor de redactie van Computable reden om het project ‘Dementiezorg voor Elkaar’ binnen de Computable Awards 2021 te nomineren in de categorie Partnerproject.

Het register moet zowel landelijk als regionaal meer inzicht geven in een steeds groter wordende groep mensen in Nederland. Welke zorg en ondersteuning gebruiken mensen met dementie? Wie maken er gebruik van de dagbesteding? Hoe lang wachten ze gemiddeld op opname in een verpleeghuis? Hoe zit het met medicijngebruik? Op basis hiervan kunnen regionale dementienetwerken het gesprek aangaan met alle betrokken partijen om de cijfers in de juiste context te plaatsen.

Het register moet beter zicht geven op zorggebruik en ondersteuning door mensen met dementie. De informatie helpt om het gesprek op gang te brengen over de kwaliteit van dementiezorg en ondersteuning. Het register is zo een hulpmiddel voor het leren en verbeteren op regionaal en landelijk niveau. Het register gebruikt al beschikbare bronnen met gegevens over zorg en ondersteuning die mensen met dementie gebruiken. Dat heeft geleid tot een fysiek register bij het CBS, waar in een beveiligde omgeving gegevens uit diverse bronnen op persoonsniveau zijn gekoppeld. Er zijn al zes factsheets gepubliceerd over het gebruik van dementiezorg of ondersteuning.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-02T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.