Radboud Universiteit scoort met 5G-communicatie

Computable Awards 2022, categorie Cyber Resilience

Dit artikel delen:

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft binnen de call Open source encryptie onderzoek (NCSRA III) een toewijzing gedaan: Dr. Katharina Kohls van de Radboud Universiteit gaat een netwerk ontwikkelen dat open en veilige 5G-communicatie mogelijk maakt. Het bouwen van dit 5G-netwerk introduceert een open en cryptografisch verbeterde infrastructuur dat volledig gedecentraliseerd is en bestaat uit vrijwillig onderhouden toegangspunten. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om deze open en veilige 5G-communicatie van de Radboud Universiteit te nomineren in de categorie Cyber Resilience.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Cyber Resilience van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
30 (Bedrijfsactiviteiten)
28 (Strategie)
15 (Stakeholders)
27 (Kwetsbaarheden)

Eindcijfer Open en veilige 5G-communicatie (Radboud Universiteit): 7,62

Het doel van dit project is om een open en publiek beschikbaar 5G netwerk te implementeren dat bestaande setups zoals eduroam uitbreidt en de veiligheidskenmerken van de nieuwe aankomende mobiele generatie ontketent. Wanneer gebruikers middelen bijdragen, ontvangen ze beloningen via een cryptocurrency die geïmplementeerd is in een proof-of-stake blockchain. Dit vergemakkelijkt een groeiende infrastructuur, en het 5G-netwerk mengt zich met andere bestaande openbare netwerken.

Naast de prestatiekenmerken introduceert dit netwerkconcept een reeks nieuwe beveiligingskenmerken die het duidelijk onderscheiden van bestaande Wi-Fi-instellingen en de uitrol van commerciële netwerkproviders. Ten eerste is dit netwerk volledig gedecentraliseerd en verdeelt het de informatiestroom onder de individuele vrijwillige aanbieders van hulpbronnen. Ten tweede richt het zich op een privacybeschermende implementatie die de hoeveelheid gevoelige en meta-gegevens minimaliseert. In combinatie genereert dit een betrouwbare netwerkopzet die volledig flexibel is in zijn ontplooiing en kan gaan van lokale 5G-toegang over uitgebreide campusnetwerken tot grootschalige industriële contexten. Dit project introduceert nieuwe onderzoeksuitdagingen en biedt daardoor nieuwe perspectieven naar een open en veilige communicatie.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-27T11:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.