Netbeheerders betrekken meisjes bij energietransitie

Computable Awards 2022, categorie Duurzaamheid & MVO

De wereld van techniek is voor veel jongeren en in het bijzonder voor meiden onbekend. Belangrijk dus om ze al jong te laten kennismaken met de veelzijdigheid, mogelijkheden en maatschappelijke relevantie van techniek. Dat gebeurde bij netbeheerders TenneT, Alliander, Enexis Netbeheer en Stedin op Girls’ Day, een dag bedoeld om meiden tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor opleidingen en beroepen in bèta, techniek en it. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om het Girls’Day-initiatief van TenneT, Alliander, Enexis Netbeheer en Stedin te nomineren in de categorie Duurzaamheid & MVO.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Duurzaamheid & MVO van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
12 (Reden waarom)
38 (Hoe gerealiseerd)
34 (Rol digitalisering)
16 (Wat opgeleverd)

Eindcijfer De energietransitie: meisjes kunnen het verschil maken (Alliander, Enexis Netbeheer, Stedin en TenneT): 6,50

Aan Girls’ Day deden door het hele land 6.500 meisjes mee, die bij diverse bedrijven vrouwelijke technische professionals hebben ontmoet. Meiden op de verschillende schoolniveaus kiezen steeds vaker voor een technisch profiel en opleiding. Toch is nog maar slechts 3 procent van de technische vakmensen in Nederland is vrouw. Veel talent gaat dan ook verloren. Daarom laten de netbeheerders op Girls’ Day een positief en inspirerend geluid horen, dat meiden de energietransitie laat ervaren en ze activeert om onderdeel te worden van de verandering.

Bij TenneT kwamen vijftig meiden naar haar informatiecentra in Eemshaven, Kruiningen en Wijk aan Zee, onder andere voor een bezoek aan een transformatorstation. Bij Alliander kwamen zestig meiden van de havo/vwo onderbouw van het Zevenaarse Liemers College in Duiven bij het Technisch Bedrijf op bezoek. Voor hen is door een multidisciplinair team van trainees, it-rolmodellen en human resources een programma  ontwikkeld gericht op technologie en data, innovatie en digitalisering van het werk. Bij Enexis Netbeheer kwamen derig meiden van verschillende basisscholen op bezoek bij de opleidingshal in Hoogeveen. In deze hal leidt Enexis Netbeheer leerlingmonteurs op in zo realistisch mogelijk nagebootste praktijksituaties. Ongeveer zeventig meiden kwamen naar de Stedin Bedrijfsschool in Rotterdam en maakten zij kennis met het werken in de techniek.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-28T12:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.