Bart Groothuis (lid Europees Parlement VVD)

Computable Awards 2022, categorie CxO

Bart Groothuis

Bart Groothuis is namens de VVD lid van het Europees Parlement. Hij is een oud-ict’er (Hoofd bureau Cyber Security van het ministerie van Defensie) die zich in de politiek inzet voor ict-beleid waarin de bescherming van de burger centraal staat. Vooral de manier waarop hij Europa waarschuwt voor digitale Russische inmenging is inspirerend. Zijn doel is om in Europa wetgeving te maken die niet achter de feiten aanloopt maar erop vooruit loopt. Groothuis volgt digitale ontwikkelingen voor zijn werk op de voet, maar ook in zijn vrije tijd werkt hij graag met computers. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Bart Groothuis van de VVD te nomineren in de categorie CxO.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie CxO van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
28 (Verandering)
30 (Effecten)
21 (Uniekheid)
21 (Toekomstplannen)

Eindcijfer Bart Groothuis (lid Europees Parlement VVD): 6,19

Techniek is voor Groothuis niet zomaar een hobby, hij ziet technologische ontwikkeling ook als bepalend voor de geopolitieke verhoudingen in de wereld. Technologische vooruitgang heeft dus vergaande (geo-)politieke betekenis; voor Groothuis een belangrijke drijfveer om zich kandidaat te stellen voor Europa. Helaas zijn er nog erg weinig mensen met een grote voorliefde voor techniek en digitalisering die de politiek in willen gaan. Groothuis is hierin dus redelijk uniek. Hij weet in een politiek debat techniek en digitalisering toegankelijk te maken door in normale mensentaal uit te leggen wat de consequenties zijn van hoe de wereld verandert.

In de ogen van Bart Groothuis is de politiek te vaak te laat geweest: de vraag of Uber nou een it-bedrijf is of een klassieke taxi-onderneming werd jarenlang onbeantwoord (het juiste antwoord is volgens hem overigens taxi-onderneming), de belastingdienst wist zich nauwelijks raad met burgers die hun vermogen in de Bitcoin hebben gestoken en die de vermogensrendementsheffing in Box3 met Bitcoins willen afrekenen, de discussie over welke hard- en software bij de uitrol van 5G we vertrouwen is nog altijd onbeslecht, welke regels en aansprakelijkheden er gelden voor zelfrijdende auto’s is nog onhelder, et cetera. En dan hebben we het nog niet eens over de revoluties die in de biotechnologie plaatsvinden. Combinaties in die sector met robotica, big data en kunstmatige intelligentie kunnen volgens Groothuis leiden tot nieuwe vormen van kunstmatig leven.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-30T12:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.