Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis scoort met operatierobot

Computable Awards 2022, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:

Een van de operatiekamers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg/Waalwijk krijgt deze zomer de nieuwe, ultramoderne chirurgische operatierobot Hugo RAS. Het ziekenhuis tekende daarvoor onlangs een overeenkomst met de producent Medtronic en wordt zo het eerste Nederlandse ziekenhuis waar ‘Hugo’ zijn intrede zal doen. De robot heeft vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3D-visualisatie op een scherm. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Hugo RAS-operatierobot te nomineren in de categorie Zorgproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Zorgproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
30 (Complexiteit/risico’s)
36 (Toegevoegde waarde)
19 (Originaliteit/innovatieve kracht)
15 (Rol leverancier)

Eindcijfer Hugo Robotic Assisted Surgery (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Medtronic): 7,97

Met de Hugo-operatierobot kunnen operaties met nog meer precisie worden uitgevoerd. Het ETZ is een van de voorlopers op het gebied van zogenoemde minimaal invasieve chirurgie. Robotchirurgie is hierin een logische volgende stap en de vele technologische mogelijkheden op het gebied van dataverzameling en informatica – maar ook de ongeëvenaarde precisie en stabiliteit – bieden fantastische mogelijkheden voor de toekomst. Met de aanschaf van ‘Hugo’ is een miljoeneninvestering gemoeid. De investering moet terugverdiend worden door de robot bij honderden operaties per jaar te gaan gebruiken. Dat wordt onder andere mogelijk gemaakt doordat robotchirurgie grote voordelen biedt qua (kosten)efficiëntie, duurzaamheid, transparantie, digitalisatie en opleiding.

De nieuwe operatierobot van Medtronic, voluit de Hugo Robotic Assisted Surgery, is ontworpen voor een breed scala aan ingrepen. Het ETZ gaat de robot inzetten voor urologische, gynaecologische en colorectale (dikke- en endeldarm) operaties. Hugo krijgt zijn werkplek in operatiekamer 1 van het OK-complex van locatie ETZ Elisabeth. Verwacht wordt dat deze zomer al de eerste patiënt met de Hugo RAS-operatierobot kan worden geopereerd. Voor het echter zover is moeten chirurgen, operatieassistenten en verpleegkundigen uitgebreid getraind worden om te kunnen werken met Hugo.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T10:30:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.