CarePay scoort met mini-app in Afrikaanse zorg

Computable Awards 2022, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:
Afrika toetsenbord

Het Nederlandse CarePay digitaliseert het zorgstelsel in Oost-Afrika via mobiele technologie. M-Tiba is een platform wat het bedrijf heeft ontwikkeld voor de Keniaanse en Nigeriaanse markt om een zorgverzekering te kunnen afsluiten. Bij CarePay geloven ze dat de kruising van mobiele technologie en mobiel geld het potentieel heeft om de gezondheidszorg te transformeren door universele toegang tot gezondheidszorg van goede kwaliteit tegen lagere kosten te vergemakkelijken. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om CarePay met M-Tiba te nomineren in de categorie Zorgproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Zorgproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
30 (Complexiteit/risico’s)
36 (Toegevoegde waarde)
19 (Originaliteit/innovatieve kracht)
15 (Rol leverancier)

Eindcijfer M-Tiba transformeert Afrikaanse gezondheidszorg (CarePay, Safaricom, Appronto en Mendix): 8,30

Wat de telefoon voor digitale betaling kan betekenen, kan het ook voor de zorg. De gezondheidszorg in Kenia was voorheen nog voor maar voor 10 procent gedigitaliseerd. Ook voor de patiënt die in het ziekenhuis lag werkte dat nadelig. Het hele proces verliep buiten de eindgebruiker om. Mensen hadden geen idee wat een behandeling kost en krijgen maanden later een rekening per post. Door middel van een mobiel platform heeft CarePay de eindgebruiker het centrum gemaakt van alle transacties. Via de app, die ook op hele goedkope non smartphones werkt, geeft een patiënt toestemming aan het ziekenhuis om een rekening bij zijn verzekering in te brengen. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat betalingen direct zijn, CarePay ziet ook dat mensen gaan sparen voor een behandeling omdat de kosten transparant zijn.

Safaricom, het grootste telecombedrijf van Kenia en het meest succesvolle bedrijf van heel Oost-Afrika, biedt een publieke appstore aan waar zogenaamde mini-apps in gepubliceerd kunnen worden. Mensen in deze landen hebben via hun smartphone toegang tot deze publieke appstore. Aansluiten op het betalingsverkeer en toegelaten worden op het mini-app platform was de grootste uitdaging. Samen met Carepay heeft Appronto een mini-app ontwikkeld die het mogelijk maakt een zorgverzekering af te sluiten inclusief een betaling via het Zuid-Afrikaanse betalingsplatform M-Pesa. De M-Tiba-mini-app is een schil waarin een Mendix-applicatie draait en daarmee alle voordelen van een low-code applicatie met zich meebrengt. Zo kunnen eenvoudig wijzigingen worden doorgevoerd op basis van feedback van gebruikers.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T10:30:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.