Radboudumc scoort met project AI-Mind

Computable Awards 2022, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:
AI artificial intelligence health

Het Radboud UMC stapt in het internationale project AI-Mind. De bedoeling is slimme digitale instrumenten te ontwikkelen om het risico op dementie beter te kunnen inschatten. Het project, geleid door Oslo University Hospital, wil de diagnose en behandeling van dementie fundamenteel gaan veranderen. Daarvoor kreeg het 14 miljoen euro van het Europese onderzoek- en innovatieprogramma Horizon 2020. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om het project ‘AI-Mind’ te nomineren in de categorie Zorgproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Zorgproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
30 (Complexiteit/risico’s)
36 (Toegevoegde waarde)
19 (Originaliteit/innovatieve kracht)
15 (Rol leverancier)

Eindcijfer Project AI-Mind (Oslo University Hospital en Radboudumc): 7,64

Wereldwijd hebben meer dan 50 miljoen mensen dementie. In 2030 kan dat aantal stijgen tot ruim 80 miljoen. Stellen van de diagnose is nu nog arbeidsintensief en niet altijd betrouwbaar. Bovendien gaat de behandeling voornamelijk om bestrijding van de late symptomen van de ziekte. Dat leidt tot flinke kosten voor de familie van de patiënten, de (medische) zorg en de maatschappij. Die kosten kunnen aanmerkelijk dalen wanneer dementie is terug te dringen naar een latere fase in het leven.

Het project AI-Mind gaat twee nieuwe ai-instrumenten ontwikkelen. Zo identificeert de AI-Mind Connector niet goed functionerende hersennetwerken. De AI-Mind Predictor moet de kans gaan inschatten op het ontstaan van dementie. Dit laatste gebeurt op basis van de gegevens van de Connector, gecombineerd met cognitieve testen en relevante genetische informatie. Samen vormen Connector en Predictor een intelligent diagnostisch platform, dat per patiënt een verslag kan maken inclusief eventuele aanbevelingen voor een behandeling. AI-Mind wil de nu nog ingewikkelde, arbeidsintensieve, dure en weinig voorspellende screeningsprocedures vervangen door op ai-gebaseerde instrumenten die dat automatisch doen.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T10:30:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.