Mijzo scoort met spraakgestuurd rapporteren

Computable Awards 2022, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:

Zorgorganisatie Mijzo wil de registratielast van zorgmedewerkers terugdringen. Enerzijds om de werkdruk te verlichten zodat het de toenemende zorgvraag aan kan. Anderzijds wil Mijzo de kwaliteit van de zorgdossiers verhogen. Dat verbetert de zorg. Mijzo werkt met het ecd Puur. van Ecare waarin spraaktechnologie van Attendi is geïntegreerd. Deze zelflerende software heeft Attendi specifiek voor gebruik in de zorg ontwikkeld. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om het project ‘Spraakgestuurd rapporteren’ te nomineren in de categorie Zorgproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Zorgproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
30 (Complexiteit/risico’s)
36 (Toegevoegde waarde)
19 (Originaliteit/innovatieve kracht)
15 (Rol leverancier)

Eindcijfer Spraakgestuurd rapporteren (Mijzo, Ecare en Attendi): 7,26

De pilot startte in de intramurale zorg bij enkele zorgteams. Bijna alle zorgmedewerkers moesten wennen aan het spraakgestuurd rapporteren. Zo waren het bedwingen van de zenuwen en het in de microfoon spreken nog leerpunten. Naar aanleiding van de eerste bevindingen is er een start-stopknop in het dossier toegevoegd waardoor de rapportage desgewenst zin voor zin kan worden ingesproken. De begeleiding is na de eerste evaluatie opgeschroefd. Enkele weken later ontdekten zorgmedewerkers de voordelen en werd het spraakgestuurd rapporteren echt onderdeel van hun dagelijkse werk. Na deze succesvolle pilot gaat Mijzo het spraakgestuurd rapporteren uitbreiden naar overige intramurale zorgteams. Ook gaan er pilots draaien bij extramurale zorgteams.

De resultaten van de pilot spraakgestuurd rapporteren bij Mijzo zijn boven verwachting. De kwaliteit van het zorgdossier is verbeterd. Dit is inhoudelijk doordat de verzorgende de rapportage direct inspreekt na afloop van het werk, maar ook het aantal spelfouten is drastisch verminderd. Per rapportage ervaart Mijzo vijf minuten tijdsbesparing als de zorgprofessional de rapportage inspreekt direct na het uitvoeren van de taken. Het project had als risico dat de adoptie te wensen overliet. Daarom zijn er veel evaluatiemomenten geweest waarbij is geconcludeerd dat een start-stopknop in de rapportage erg gewenst was. Ook is de begeleiding in het begin intensief geweest. Niet zo zeer de technologie was complex, maar wel het overtuigen van de mensen die anders moeten gaan werken. Behalve functionele begeleiding is vooral de nadruk gelegd op de voordelen van het spraakgestuurd rapporteren.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T10:30:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.