Canisius Wilhelmina Ziekenhuis scoort met rpa

Computable Awards 2022, categorie Zorgproject

Dit artikel delen:

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) maakt gebruik van robotic process automation (rpa) om ervoor te zorgen dat artsen van de spoedeisende hulp meer tijd kunnen besteden aan de zorg van hun patiënten. Voorheen waren de artsen een aanzienlijk deel van hun tijd kwijt aan het invullen van gegevens in het elektronisch patiëntendossier, dit was nodig om te kunnen declareren bij de zorgverzekeraars. Omdat dit invullen tijdrovend, saai en foutgevoelig werk is, heeft Quoratio Groep een robot gebouwd die een groot deel van deze administratieve werkzaamheden uit handen neemt. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om de rpa-robot bij CWZ te nomineren in de categorie Zorgproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Zorgproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
30 (Complexiteit/risico’s)
36 (Toegevoegde waarde)
19 (Originaliteit/innovatieve kracht)
15 (Rol leverancier)

Eindcijfer Zero Admin (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Quoratio Groep): 8,23

Deze robot is in feite een script dat functioneert als een reguliere medewerker. Op basis van een grondige analyse aan het begin van het traject neemt de robot een groot deel van de ‘verplichte’ clicks over van de zorgverleners. Hierdoor besparen artsen per consult zo’n vijftien minuten waardoor er meer tijd vrijkomt voor zorg aan het bed, en kunnen er meer patiënten op een dag geholpen worden. Binnen CWZ wordt met enthousiasme gereageerd. Waar vaak enigszins argwanend wordt gekeken naar robots binnen de zorg draagt het personeel nu regelmatig suggesties aan voor taken die ook door een robot kunnen worden overgenomen.

Quoratio Groep bouwde een robot om de administratieve taken van artsen deels over te nemen. Al vanaf het eerste registratiemoment komt deze in actie: bij de aanmelding van de patiënt op de spoedeisende hulp. Met input van de arts gaat de robot aan de slag door het maken van een koppeling tussen de diagnose en de uitgevoerde verrichting. Elke diagnosebehandelcombinatie kent een bedrag dat gedeclareerd mag worden bij de zorgverzekeraar. De artsen hoeven enkel het verslag te maken en de diagnose te selecteren. De robot bespaart de artsen op de SEH gezamenlijk vijfduizend clicks op weekbasis. Per patiënt is dat vijf minuten winst tijdens het consult, en nog eens tien minuten achteraf. Hierdoor stelt de robot de artsen op de SEH in staat om meer tijd te besteden aan de zorg voor patiënten, in plaats van aan administratieve rompslomp.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T10:30:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.