Aegon scoort met dataplatform in de cloud

Computable Awards 2022, categorie Grootzakelijk project

Datamanagement cloud computing as-a-service

Er verandert veel in de financiële dienstverlening. Klanten vragen 24/7 service en de maatschappij stelt steeds strengere eisen rondom dataprivacy. Aegon wil snel en flexibel in kunnen spelen op deze veranderingen en met een dataplatform gebaseerd op Amazon Web Services (AWS) maakt het zich los van de beperkingen van legacy-systemen. Architecten en devops-teams kozen ervoor om de data-oplossingen in de cloud te bouwen. Maar tegelijkertijd staan er nog steeds legacy enterprise-applicaties en databases in mainframe-omgevingen. Ook de data uit die systemen worden realtime, veilig en accuraat beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld complexe data-analyses en modelvalidaties. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Aegon te nomineren in de categorie Grootzakelijk project.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Grootzakelijk project van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
24 (Complexiteit/risico’s)
38 (Toegevoegde waarde)
26 (Originaliteit/innovatieve kracht)
12 (Rol leverancier)

Eindcijfer Data-platform 2023 (Aegon en Amazon Web Services): 6,07

In plaats van doorontwikkelen op de bestaande infrastructuur met centrale datawarehouses en oplossingen zoals Data Vault namen de architecten van Aegon een sprong voorwaarts en besloten een dataplatform te bouwen in AWS. Aanvankelijk was het dataplatform een kopie van de kerndatabases, een data-lake. Inmiddels is Aegon geëvolueerd naar een volwaardig dataplatform en kan het bijvoorbeeld de staat van elke bron in het verleden terughalen. Aegon slaat dus ook alle wijzigingen op. Alle ontwikkelingen aan het platform gebeuren in-house en zijn cloud-native.

Er wordt hard gewerkt aan Aegon's Data Lab, een omgeving waarin de data-analisten en gebruikers in de business zelf hun modellen en analyses kunnen ontwikkelen met gebruik van de data in het platform. Gebruikers krijgen niet direct toegang tot het dataplatform. In plaats daarvan worden dataset gepubliceerd die fit-for-purpose zijn. Dat kan permanent zijn, zoals voor klanten in de Aegon-app, die hun bankgegevens of pensioenwaarde willen inzien, of tijdelijk voor een data-analyse van de marketingafdeling. Hiermee waarborgt Aegon naleving van de privacy regelgeving. Het dataplatform is operationeel, maar de ontwikkeling gaat in hoog tempo door. Vijf devops-teams werken continu aan het platform. Inmiddels worden de contouren van het traject ‘Data-platform 2023’ duidelijk. De teams kijken nu hoe dit vorm krijgt en zullen het platform mogelijk grotendeels herbouwen. Feitelijk gaat het om een soort dataplatform 2.0.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T11:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.