Achmea IM scoort met meer inzicht voor klanten

Computable Awards 2022, categorie Grootzakelijk project

Achmea Investment Management (IM) is overgestapt op het Power BI-dashboard, een tool die helpt om complexe data inzichtelijk te maken. Het vervangt het dashboard waar Achmea IM sinds 2012 gebruik van heeft gemaakt. Met deze oude tool konden klanten op een eigen SharePoint-site elke dag een nieuwe foto van hun portefeuille zien en zo de status van hun beleggingen bekijken. Dat was geen ideale situatie. Zat er ergens een fout in de gerapporteerde data, dan bleef die op het dashboard staan, want de foto kon niet worden aangepast. Daarnaast was de software weinig gebruiksvriendelijk en konden klanten er vaak niet de informatie mee vinden die zij zochten. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Achmea IM te nomineren in de categorie Grootzakelijk project.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Grootzakelijk project van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
24 (Complexiteit/risico’s)
38 (Toegevoegde waarde)
26 (Originaliteit/innovatieve kracht)
12 (Rol leverancier)

Eindcijfer Meer inzicht voor klanten (Achmea Investment Management, Power BI, Microsoft Azure en Wortell): 6,21

Het doel van het dashboard, beleggers inzicht geven in hun portefeuilles, werd er dus onvoldoende mee bereikt. Het gevolg was dat klanten voor vragen contact opnamen met Achmea, in plaats van het dashboard te raadplegen. Medewerkers zochten dan de antwoorden op en koppelden die terug. Al die vragen bezorgden Achmea IM te veel werk en antwoorden lieten steeds langer op zich wachten. De keuze viel op het Power BI-dashboard van Wortell, draaiend op het cloudplatform Azure. Op het eerste gezicht verandert er hiermee niet veel voor de klant, die heeft nog steeds een eigen SharePoint-site met daarop een link naar het dashboard. Maar het Power BI-dashboard geeft veel meer informatie en is voor klanten eenvoudiger te gebruiken dan de oude tool. Wil iemand bijvoorbeeld weten hoe het ervoor staat met zijn beleggingen in een bepaald land, dan klikt hij op de wereldkaart en de cijfers springen in beeld.

Achmea IM kan zo een hoop klantvragen beter beantwoorden. Maar er zijn nog meer voordelen. De nieuwe software is namelijk goedkoper dan de oude technologie. En het dashboard is op allerlei manieren door te ontwikkelen. Zo Achmea IM op termijn met scenario’s werken waarmee het voorspellingen kan doen. Een scenario zoals de financiële crisis van 2008. Ook kan Achmea IM op termijn relevante wet- en regelgeving vermelden. Een andere opbrengst ligt op het gebied van duurzaamheid, want met het nieuwe dashboard kan de vermogensbeheerder bijvoorbeeld zien hoe bedrijven presteren qua klimaatrisico’s. Daar kan een belegger op sturen.

Terug naar de overige genomineerden

Actueel inzicht in ESG-risico's en kansen met de innovatieve ESG Meter

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T11:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.