Translink scoort met OV-transacties in public cloud

Computable Awards 2022, categorie MKB-project

Translink is in 2001 ontstaan met als doel één betaalsysteem te ontwikkelen voor het Nederlandse openbaar vervoer. Het bedrijf verwerkt nu dagelijks gemiddeld 7,75 miljoen OV-chipkaart transacties. Om de toegang tot het OV verder te verbeteren, zocht Translink naar meer flexibiliteit in een schaalbare en veilige it-omgeving. De oplossing werd een stapsgewijze, gecontroleerde transitie van de dienstverlening naar de public cloud met Solvinity. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om Translink te nomineren in de categorie MKB-project.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie MKB-project van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
15 (Complexiteit/risico’s)
39 (Toegevoegde waarde)
28 (Originaliteit/innovatieve kracht)
18 (Rol leverancier)

Eindcijfer OV-transacties in public cloud (Translink, Solvinity, Microsoft Azure en CloudBilling): 6,42

De manier waarop Nederlanders overal in het land met één OV-kaart kunnen betalen voor openbaar vervoer is uniek in de wereld. Maar hoe mooi de oplossing ook is, hij is niet ideaal. Translink wil toe naar een flexibeler oplossing die zowel reizigers als vervoerders meer mogelijkheden geeft, zowel nu als in de toekomst. Het bedrijf wil de afhandeling van OV-transacties op een verantwoorde manier naar de public cloud brengen om de onvermijdelijke piekbelastingen in het openbaar vervoer flexibel op te vangen en innovatie, zoals het met eigen betaalmiddelen kunnen afrekenen (bankpas, telefoon, smartwatch, etc.), eenvoudiger te maken. Daarnaast worden de onderliggende systemen zo veel mogelijk gestandaardiseerd, bij voorkeur naar public cloud.

Tegelijkertijd wil Translink zelf nadrukkelijk de regie blijven voeren over een technisch complex systeem dat in hoge mate is uitbesteed, terwijl het aan alle belangrijke eisen van veiligheid en betrouwbaarheid blijft voldoen. De systemen en infrastructuur voor de identity based ticketing-omgeving voldoen aan de vereisten voor pci dss-certificering (payment card industry data security standard), waarmee van de internationale EMV-standaard (de gestandaardiseerde betaalmethode van Europay, Mastercard en Visa) gebruik kan worden gemaakt en betaalkaartfraude wordt bestreden. Daarvoor worden strenge regels gehanteerd voor de veilige omgang met data waarbij het voldoet aan de strenge SOC 2-eisen voor informatiebeveiliging. Solvinity verplaatst stapsgewijs steeds meer Translink-diensten uit de eigen private cloud-omgeving naar de public cloud. Hiervoor wordt er gebruikt gemaakt van Azure.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T11:30:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.