Arnhem scoort met visual positioning slechtzienden

Computable Awards 2022, categorie Partnerproject

De app EZwayz voor mensen met een visuele beperking

Precies je weg kunnen vinden in het Arnhemse treinstation. Dat kan lastig zijn als je een visuele beperking hebt. Maar nu is er een app die je in het Centraal Station nauwkeurig naar de juiste bushalte, stationswinkel of het juiste incheckpoortje leidt. Op elke verdieping, binnen en buiten. Er is geen enkel ander hulpmiddel dat dit zo nauwkeurig kan. De app is ontwikkeld door de gemeente Arnhem, Bartiméus en eZwayZ. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om gemeente Arnhem, Bartiméus en eZwayZ te nomineren in de categorie Partnerproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Partnerproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
29 (Complexiteit/risico’s)
25 (Toegevoegde waarde)
17 (Originaliteit/innovatieve kracht)
29 (Rol leverancier)

Eindcijfer Visual Positioning (Gemeente Arnhem, Bartiméus en eZwayZ): 7,65

Tot nu toe moesten mensen met een visuele beperking het vooral doen met de geribbelde geleidelijnen, een hulphond of een taststok. Met eZwayZ weet je op elk moment precies waar je bent en waar je naartoe moet. Het is gekoppeld aan aankomst- en vertrektijden, maar ook de in- en uitstaphaltes van alle bussen. Kom je bijvoorbeeld met de streekbus aan op het station en wil je nog even koffie halen, naar de informatiebalie en vervolgens naar de juiste stadsbus voor het vervolg van de reis, dan zorgt eZwayZ ervoor dat je door de juiste deur, naar de juiste stationswinkel en uiteindelijk bij de juiste bushalte terechtkomt.

Het enige dat je nodig hebt is een mobiele telefoon. EZwayz heeft de app samen ontwikkeld met Bartiméus, een expertise- en zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking. De app gebruikt geen gps. Dat werkt binnen niet goed en kan bovendien niet zien op welke verdieping je bent. EZwayZ werkt daarom met ‘visuele positionering’. Hiervoor heeft het vooraf een digitaal beeld, een 3D-model van het treinstation en de bussenpleinen, gescand. De camera op je telefoon vergelijkt zijn beeld met die van het vooraf gescande beeld en weet vervolgens precies waar je staat. Ook weet je app in welke richting je gedraaid staat. Dat digitale gescande beeld wordt steeds geüpdatet, zodat het altijd meeloopt met aanpassingen in het gebouw. ‘De privacy is gewaarborgd, er worden geen privacygevoelige gegevens uitgewisseld tussen je telefoon en de cloud.

Terug naar de overige genomineerden

App helpt mensen met visuele beperking hun weg te vinden door Arnhem Centraal

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-01T12:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.