Zeeland krijgt meer inzicht in risico’s en dreigingen

Computable Awards 2023, categorie Overheidsproject

Hoe beschik je tijdens een crisis of incident snel over de juiste informatie? De veiligheidsregio Zeeland en het Fieldlab Zuid6 hebben een pilot gedraaid met het informatiesysteem DigiTwin van het bedrijf Argaleo. Zuid6 (het samenwerkingsverband van de zes zuidelijke veiligheidsregio’s) was op zoek naar een tool waarmee zij meer inzicht konden krijgen in de actuele risico's en dreigingen van een specifiek gebied. Daar is dit informatiesysteem uitgekomen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘DigiTwin’ te nomineren in de categorie Overheidsproject.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Overheidsproject van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers zijn genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
20 (Complexiteit/risico’s)
42 (Toegevoegde waarde)
19 (Originaliteit/innovatieve kracht)
19 (Rol leverancier)

Eindcijfer DigiTwin (Veiligheidsregio Zeeland, Fieldlab Zuid6 en Argaleo): 7,01

Het mooie aan dit systeem is dat Zuid6 zelf een gebied kan selecteren. Het krijgt dan meteen de gegevens van dat specifieke gebied te zien, bijvoorbeeld het aantal inwoners. Dat was voor de veiligheidsregio Zeeland al een grote sprong vooruit. Het maakt namelijk nogal wat uit of je 4.000 of 40.000 mensen moet evacueren. Het kan ook meteen zien welke functie de gebouwen in dat gebied hebben, bijvoorbeeld hoeveel zorginstellingen er staan en welke dagbezetting zij hebben op basis van de vergunningverlening. Zo is er meteen een goed beeld van het getroffen gebied.

Het systeem van Argaleo werd verder doorontwikkeld. Zo is bij een brand duidelijk welk gebied er onder de rookwolk valt. Daarvoor heeft Argaleo een koppeling gemaakt met de data van het actuele weer. Zo ziet Zeeland precies over welk gebied de rookpluim heen waait. Ook zijn er andere koppelingen gemaakt, zoals met het landelijke gemeenschappelijke meldkamersysteem. Zo is in één oogopslag inzichtelijk welke meldingen er in een gebied zijn. Er is gekeken welke informatie bij crises en incidenten nodig is. Die data zijn toegevoegd aan het systeem. Het gaat om realtime data, bijvoorbeeld over de relatieve snelheid van het verkeer. Die snelheden worden weergegeven in de kleuren groen, geel en roodOok is er nu realtime zicht op de drukte in het gebied. Die data is afkomstig van de app’s die mensen gebruiken op hun telefoon.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-13T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.