De top 40 Nederlandse ICT-dienstverleners

HP prolongeert titel als grootste ICT-dienstverlener

De top drie van grootste dienstverleners bestaat in 2012 uit HP, KPN Corporate Market en Centric. HP behoudt daarmee zijn koppositie en KPN (vorig jaar nog Getronics) zijn tweede plek. De derde positie is verrassend, want Centric stond een jaar geleden nog op een zesde plaats. Een jaar geleden werd de derde plaats bezet door Siemens IT Solutions & Services. Deze Siemens-dochter was toen juist verkocht aan Atos.

Centric zelf plaatst een kanttekening bij de derde plaats in het overzicht van grootste ict-dienstverleners. De positie is ontleend aan de omzet van alle Centric-bedrijven, waartoe ook ingenieursbureau Oranjewoud en bouwmaatschappij Strukton behoren. Op basis van de omzet uit alleen de ict-activiteiten zou de verschuiving minder groot zijn geweest, stelt een Centric-woordvoerster.

Top 40 ict-dienstverleners 2012

Klik op de tabel om te vergroten

Vooral onderin de top tien zijn bedrijven van plaats geruild. Atos steeg een plekje van zeven naar zes, Accenture klom twee plaatsen van negen naar zeven. IBM (4), Capgemini (5), Logica (8), Ordina (10) hebben hun plek net als HP en KPN ten opzichte van 2011 vast weten te houden. In de top tien van grootste ict-dienstverleners van Nederland is dit jaar slechts één nieuwe binnenkomer. Het gaat om het bedrijf Imtech ICT dat de negende plaats in de ranglijst opeist. Een jaar geleden stond Imtech nog op de twaalfde plaats.

Nieuwkomers

De ondernemingen Sogeti (13), Detron (24), VCD IT (33) en Quint Wellington Redwood (40) komen voor het eerst in de top veertig voor. Sogeti is de hoogste binnenkomer op plaats dertien. Detron komt binnen op plaats 24. Het gaat hier om een financiële holding waarin de cijfers zijn opgenomen van de dochterondernemingen Detron ICT Solutions, Detron Telecom Solutions, Esprit Telecom en Marviq. De afzonderlijke dochterondernemingen publiceren geen afzonderlijke omzetcijfers. Een bedrijf in een vergelijkbare situatie is Total Specific Solutions (TSS). In de cijfers van deze onder zijn die van de dochters Comaker, Everest, KZA, Pharmapartners, Pink Roccade Healthcare, Pink Roccade Local Government, Tass en Yonder opgenomen.

Runners-up

Runners-up ict-dienstverleners 2012

Klik op de tabel om te vergroten

In de onderste regionen van de lijst zijn een aantal bedrijven uit de top veertig gevallen. Caesar Groep stond in 2011 nog als 37e op de lijst, maar moet het nu met een 42e plaats doen. Ook Gartner valt dit jaar buiten de top veertig. Eind 2011 verloor het adviesbureau de rijksbrede aanbesteding voor strategische adviesdiensten op ict-vlak aan concurrent Forrester. Foutje, stelt Gartner. De onderneming had in zijn offerte jaartarieven opgegeven in plaats van de gevraagde maandtarieven. Daardoor viel de offerte van Gartner het duurst uit. Triple P staat in 2012 op de 47e plaats.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-08T16:36:00.000Z Kim de Vries


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.