Centric zelf plaatst een kanttekening bij de derde plaats in het overzicht van grootste ict-dienstverleners. De positie is ontleend aan de omzet van alle Centric-bedrijven, waartoe ook ingenieursbureau Oranjewoud en bouwmaatschappij Strukton behoren. Op basis van de omzet uit alleen de ict-activiteiten zou de verschuiving minder groot zijn geweest, stelt een Centric-woordvoerster.
Vooral onderin de top tien zijn bedrijven van plaats geruild. Atos steeg een plekje van zeven naar zes, Accenture klom twee plaatsen van negen naar zeven. IBM (4), Capgemini (5), Logica (8), Ordina (10) hebben hun plek net als HP en KPN ten opzichte van 2011 vast weten te houden. In de top tien van grootste ict-dienstverleners van Nederland is dit jaar slechts één nieuwe binnenkomer. Het gaat om het bedrijf Imtech ICT dat de negende plaats in de ranglijst opeist. Een jaar geleden stond Imtech nog op de twaalfde plaats.
Nieuwkomers
De ondernemingen Sogeti (13), Detron (24), VCD IT (33) en Quint Wellington Redwood (40) komen voor het eerst in de top veertig voor. Sogeti is de hoogste binnenkomer op plaats dertien. Detron komt binnen op plaats 24. Het gaat hier om een financiële holding waarin de cijfers zijn opgenomen van de dochterondernemingen Detron ICT Solutions, Detron Telecom Solutions, Esprit Telecom en Marviq. De afzonderlijke dochterondernemingen publiceren geen afzonderlijke omzetcijfers. Een bedrijf in een vergelijkbare situatie is Total Specific Solutions (TSS). In de cijfers van deze onder zijn die van de dochters Comaker, Everest, KZA, Pharmapartners, Pink Roccade Healthcare, Pink Roccade Local Government, Tass en Yonder opgenomen.
Runners-up
In de onderste regionen van de lijst zijn een aantal bedrijven uit de top veertig gevallen. Caesar Groep stond in 2011 nog als 37e op de lijst, maar moet het nu met een 42e plaats doen. Ook Gartner valt dit jaar buiten de top veertig. Eind 2011 verloor het adviesbureau de rijksbrede aanbesteding voor strategische adviesdiensten op ict-vlak aan concurrent Forrester. Foutje, stelt Gartner. De onderneming had in zijn offerte jaartarieven opgegeven in plaats van de gevraagde maandtarieven. Daardoor viel de offerte van Gartner het duurst uit. Triple P staat in 2012 op de 47e plaats.