Route

Informatie over de route naar de Kilimanjaro

De Kilimanjaro bevindt zich op drie graden ten zuiden van de evenaar, in het noordoosten van Tanzania. Het is de hoogste berg in Afrika en de hoogste alleenstaande berg ter wereld. De berg bestaat uit drie vulkanen: Shira, Mawenzi, en ons doel, Kibo. Dat is de hoogste in het midden. Kibo is de hoogste piek in Afrika met zijn 5.895 meter en biedt een magnifiek uitzicht op de omringende vlaktes.

Van de zeven hoogste pieken ter wereld is de Kilimanjaro het gemakkelijkst te beklimmen.  Technische klimervaring is niet nodig en iedereen die in conditie is kan de top bereiken.

Machame

Er zijn verschillende routes om de Kilimanjaro te beklimmen: Machame, Marangu, Rongai, Londorossi Lemosho, Umbwe, Shira en Mweka (alleen afdaling). De Computable ICT-Expeditie 2008 volgt de Machame-route. Die wordt ook de 'Whiskey'-route genoemd. Het is de tweede meest populaire route en één van de mooiste routes op de berg.

De beklimming zelf duurt waarschijnlijk zes of zeven dagen. De expeditieleden slapen in de volgende tentenkampen:

- Machame Gate, aan de start van de trektocht (hoogte: 1738 m)
- Machame (hoogte: 3018 m)
- Shira (hoogte: 3756 m)
- Barranco (hoogte: 3972 m)
- Karanga (keuze tot kamperen, gebruikt voor zesdaagse tochten)
- Barafu, het hoogtekamp voor de top (hoogte: 4633 m)
- Mweka (hoogte: 3102 m)
- Mweka Gate, aan het einde van de trektocht (hoogte: 1649 m)

De gegeven hoogtes komen van een gps-toestel en zijn tot op enkele tientallen meters nauwkeurig.
Via de Machame-route klimmen de expeditieleden snel tot op grote hoogte (ongeveer 4560 m) waarna ze op dezelfde dag naar het lager gelegen Barranco Camp (3870 m) afdalen. Dat volgt het klimmersadagio 'klim hoog, slaap laag' en bevordert de hoogteacclimatisatie. De eerste steile beklimming draagt ook bij tot de acclimatisatie.

Van dag tot dag

Dag 1
De Machame-route start aan Machame Gate en stijgt door het bergachtige regenwoud, gekenmerkt door dichte vegetatie, een modderig pad en korte steile beklimmingen. De eerste kampplaats, Machame Camp, bevindt zich onmiddellijk na een dicht bomendak in een omgeving met een lagere maar nog steeds dichte bebossing.

Dag 2
De tweede dag gaat verder door steeds meer struiken naar het veengebied. De bomen zijn vaak bedekt met pittoresk hangende mossen die het landschap een mooi uitzicht geven. De dag eindigt in Shira Camp, dat zich op een klein plateau in de hoge venen bevindt. Dat tentenkamp biedt een uitzicht op Kibo in het noordwesten en Mount Meru in het oosten. Gedurende de dag kun je witborstkraaien zien. Er zijn ook wat kleine grotten op korte afstand van de kampplaats, de Shira Caves.

Dag 3
De derde dag start in het veengebied en gaat richting alpinewoestijn, met minder bomen en meer stenen. Het hoogste punt is de basis van de Lava Tower, waarna het pad naar de Barranco Valley afdaalt. Hier is meer vegetatie, vooral in het gebied net voor de kampeerplaats. Dat gebied heet 'Garden of the Senecias' omdat er veel gigantische senecioplanten groeien. Kleinere lobeliaplanten zijn er ook te vinden.


Dag 4
De vierde dag start met de beklimming van Barranco Wall, wat een 'scramble' is in klimtermen. De top van de Wall biedt mooie uitzichten op de Kibo en het omringende landschap. Het pad gaat verder op en neer door kleine stroompjes en beekjes en doorkruist ten slotte de Karanga-rivier om de Karanga-kampeerplaats te bereiken.

Dag 5
De vijfde dag gaat het pad verder naar boven door een rotsachtig gebied en eindigt het in het hoogtekamp Barafu. In het onherbergzame gebied is zeer weinig beplanting te bespeuren. De grond is bezaaid met sedimentair gesteente dat zich uitstrekt als een tapijt gebroken spiegels.

Dag 6: de toppoging
De top wordt gewoonlijk heel vroeg in de morgen van de zesde dag aangedaan, rond middernacht. Barafu wordt ook gebruikt als topkampeerplaats voor de Umbwe-route. Klimmers hebben daarvoor gewoonlijk zo een vijf tot zeven uur klimtijd nodig en gebruiken hoofdlampen. Ze zijn voorzien van een uitrusting om het koude weer te trotseren. De eerste mijlpaal is Stella Point (hoogte: 5685 m) dat zich op de kraterkam bevindt. Het pad volgt Stella Point en gaat nog dertig minuten door tot aan de top: Uhuru Peak.

De afdaling terug naar Barafu neemt ongeveer vier uur in beslag. Sommige klimmers 'screesliden' naar beneden: ze glijden/rennen aan gemiddelde snelheid over de losse steentjes naar beneden. In Barafu nemen klimmers meestal een korte pauze en dalen daarna verder door de alpinewoestijn en het daaropvolgende veengebied tot Mweka Camp.

Dag 7
De zevende en laatste dag leidt de trekkers verder door het bergachtige woud tot aan Mweka Gate. Vaak zijn hier troepen zwart-witte franjeaapjes in de dichte begroeiing.

Kilimanjaro met zijn drie vulkanische kegels, Kibo, Mawensi, en Shira, is een inactieve stratovulkaan in noordoost Tanzania.  

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-02T14:24:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.