Boom en mens varen wel bij MVO

Genomineerde meest maatschappelijk verantwoorde ICT-ondernemingen van het jaar 2010

Capgemini, Fujitsu, IBM, Lialis en EvoSwitch zijn genomineerd voor de Computable Award voor de meest maatschappelijk verantwoorde onderneming van het jaar 2010.

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) neemt een bedrijf de verantwoordelijkheid voor de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en bedrijfsvoering. Dat varieert van het helpen van kansarmen tot het zo veel mogelijk gebruik maken van duurzame ict.

Welke genomineerden uiteindelijk in de prijzen vallen, wordt bepaald door de lezers van Computable. Tot 23 september 2010 kan online gestemd worden op de genomineerden. genomineerd. De redactie heeft de voordrachten van lezers bekeken en de volgende projecten genomineerd.

Managers Capgemini: helpen schoolverlaters aan baan

Senior managers van Capgemini hebben een netwerk opgezet met als doel jongeren te helpen bij het vinden van een baan. De bij Seniors for Talents , zoals het project heet, aangesloten topmanagers zetten hun kennis en contacten in om schoolverlaters die moeite hebben met het vinden van werk te introduceren bij bedrijven en organisaties uit hun persoonlijke netwerk. Via deze methode wil Seniors for Talents gemiddeld zo'n tien jongeren per maand aan het werk te krijgen.

'Veel senior managers hebben zelf kinderen en zetten hun netwerk actief in wanneer deze op zoek zijn naar werk. Via Seniors for Talents vragen wij hen om één keer per jaar te doen wat zij normaal gesproken voor hun eigen kinderen zouden doen', vertelde initiatiefnemer Arthur Rijk van Capgemini aan Computable. ´Je hoort nu eenmaal nooit dat de zoon of dochter van de directeur moeite heeft met het vinden van een baan. Niet alle jongeren hebben echter ouders die hun netwerk voor ze in kunnen zetten.'

Capgemini, Gemeenten en UWV vergoeden de gemaakte onkosten om de organisatie Seniors for Talents draaiend te houden. Capgemini ondersteunt het initiatief vanuit haar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) doelstellingen. Capgemini heeft een langdurige relatie met de gemeentelijke overheid en het UWV en wil op deze manier ook een bijdrage leveren aan het bestrijden van de landelijke jeugdwerkloosheid. Het is de bedoeling dat in de toekomst andere organisaties ook aansluiten.

Fujitsu: 0-Watt PC

Fujitsu Siemens Computers introduceerde op de CeBIT 2009 in Hannover de 0-Watt PC. De fabrikant claimt hiermee de eerste in de wereld te zijn die een pc introduceert die uitgeschakeld en in slaapstand nul Watt aan stroom verbruikt.

De 0-Watt-functie is vanaf de zomer van 2009 beschikbaar op de Esprimo E7935 0-Watt en de Esprimo P7935 0-Watt. Op de ict-beurs CeBIT werd de 0-Watt PC gepresenteerd in Green IT World. In uitgeschakelde en slaapmodus verbruikt de pc geen stroom. Wanneer de pc buiten de normale kantooruren moet worden beheerd, bijvoorbeeld om software te updaten, kan men een tijdvenster programmeren waarin de pc automatisch ‘ontwaakt' en klaar is voor updates. Na die periode keert de computer terug naar 0-Watt stand-by. De gebruiker kan de pc inschakelen met de gewone schakelaar op het voorpaneel.

IBM: re-integreren kansarmen

Ict-leverancier IBM gaat kansarmen helpen bij het re-integreren in de arbeidsmarkt. Daartoe heeft de ict-leverancier een samenwerkingsverband gesloten met Stichting Social Restart. Deze stichting begeleidt kansarme Nederlanders bij het opbouwen van een volwaardige en zelfstandige positie op de arbeidsmarkt. De kandidaten werken een jaar bij een van de deelnemende bedrijven, zoals IBM.

Tijdens dit jaar worden de deelnemers intensief begeleid. Elk kwartaal wordt er geëvalueerd. Als een kandidaat een jaar lang naar tevredenheid functioneert, wordt hem of haar door een van de deelnemende bedrijven een contract aangeboden.

Een kandidaat komt niet zomaar in aanmerking voor het traject. De stichting richt zich vooral op hoogopgeleide mensen (hbo of wo) met werkervaring, die om verschillende redenen aan de rand van de samenleving staan. De kandidaat moet verder in het bezit zijn van een Nederlands paspoort, mag niet verslaafd zijn of een psychische stoornis hebben en eventuele schulden moeten oplosbaar zijn.

IBM is het eerste bedrijf dat een samenwerkingscontract tekent met Social Restart. Marc van Pinxteren van Stichting Social Restart zegt dat er wel gesproken wordt met andere bedrijven, ook ict-bedrijven. Hij hoopt in de loop van het jaar meer ‘andere grote namen bekend te kunnen maken.'

Lialis: home sourcing

Lialis is gespecialiseerd in het uitvoeren van Lotus Domino projecten. 'Dat klinkt niet uniek, echter Lialis voert dit uit door middel van home sourcing', vertelt Informatiemanager Kim van den Berg. 'Alle medewerkers werken vanaf hun thuis werkplek. Het merendeel van de werknemers heeft ook een gerichte reden om hiervoor te kiezen: lichamelijke klachten waardoor het niet mogelijk is om dagelijks naar de klant te gaan, wonen op een locatie waardoor anders heel veel tijd aan reizen opgaat, jonge kinderen waardoor moeders flexibel in hun werktijdenen willen zijn, enzovoort.'

Volgens van den Berg heeft home sourcing veel voordelen: 'Deze manier van werken is niet alleen gunstig voor de werknemers, maar ook voor de werkgever aangezien iedereen zeer gemotiveerd is, voor de klanten (lage vaste kosten, dus scherpere tarieven), voor het milieu (geen lease auto's) en tegen files.'

EvoSwitch: energiezuinig datacenter

Het in Haarlem gevestigde datacenter EvoSwitch is een - op basis van adviezen van TNO ontworpen - uiterst energiezuinig datacenter. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal. Het datacenter opende in april 2007 haar deuren.

Het datacenter startte in 2007 met een gemiddelde 'Power Usage Effectiveness' (PUE) van 1,8. Die was in 2009 inmiddels verlaagd tot 1,5. Dat maakt dat de energiebesparing van het datacenter momenteel 40 tot 50 procent lager ligt dan conventionele datacenters. Het ultieme doel van EvoSwitch is om dat percentage te verhogen tot tachtig procent.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-21T12:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.