Genomineerde CEO's van het jaar 2010

De redactie van het ict-vakblad Computable nomineert de ceo's van Alcatel-Lucent, Avantage, Kender Thijssen, TelecityGroup en Qurius voor de Computable Award CEO van het Jaar. De genomineerden worden gekozen uit de voordrachten die gedaan zijn door lezers van het vakblad en de website Computable.nl.

Wie de award uiteindelijk in ontvangst neemt, wordt bepaald aan de hand van het hoogste aantal stemmen dat op de genomineerden is uitgebracht. De Computable Awards worden in 2010 uitgereikt op 7 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Amsterdamse Grand-Hotel Krasnapolsky.

Marco Lesmeister, Kender Thijssen

Marco Lesmeister wordt in februari 2009 benoemd tot ceo van ict-dienstverlener Kender Thijssen. Lesmeister heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse ict-sector. Die begint in 1987 bij HP, waarna Lesmeister in 1994 de firma InterProm opzet. Dit bedrijf in beheer- en beveiligingsconsultancy verkoopt hij in 1999 aan Inter Access, waar hij opklimt tot lid van de hoofddirectie. Detron-topman George Banken haalt hem naar Detron-dochter Kender Thijssen.

Eén van zijn taken is het diffuse imago van de ict-dienstverlener een nieuwe, eenduidige richting te geven. Potentiële klanten kennen het Veenendaalse bedrijf vooral als verhuurder van computerapparatuur, terwijl projecten en onderhoud- en beheerdiensten een veel belangrijker bijdrage aan de omzet leveren. Lesmeister is sterk in het minitieus handhaven van een opgebouwd imago. Zo draagt hij zelf steevast een zwart overhemd.

Kees Rijkhoff, Avantage

Ruim achttien jaar geeft Kees Rijkhoff leiding aan ict-dienstverlener Avantage, dat in 1990 van start ging op de zolder van zijn zakenpartner. Eerder was hij manager van de facilitaire dienst van RBGD Rotterdam, de voorloper van de huidige Arbo Unie. Rijkhoff bouwde een netwerk van vestigingen in Nederland op. De kernactiviteit van het bedrijf is de outsourcing van ict-diensten.

Avantage doet daarnaast business consultancy, netwerkimplementatie, netwerk services en interactieve media. Als partner van onder andere Citrix, Microsoft, Novell, VMware, Smartsite, HP en NetApp is Avantage actief in de bouw, zorg, financiële dienstverlening, handel en industrie, media, onderwijs, lokale overheid en waterbedrijven.

Alexandra Schless, TelecityGroup

Het eerste datacenter van de TelecityGroup in Nederland werd in 1999 op gezet door een vrouw, Alexandra Schless. Sinds 2002 is zij eindverantwoordelijke voor de Nederlandse vestigingen bij het Britse datacenterdienstenbedrijf. Zij voelt zich als vrouw prima thuis in de mannenwereld van de ict. Bij de bouw van een nieuw datacenter bivakkeert zij in portocabins op het bouwterrein en rent, als dat nodig is, met bouwhelm op en veiligheidsschoenen aan de bouwplaats op.

Voor ze in dienst trad bij TelecityGroup werkte Schless bij Vicorp als regional sales director voor Nederland, België, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Daarvoor was ze marketing en communications manager bij Enertel. Schless startte haar carrière als business product manager bij Lucent Technologies. Zij studeerde bedrijfseconomie aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Jeanine van der Vlist, Alcatel Lucent

Jeanine van der Vlist is sinds 1 november 2009 managing director van Alcatel-Lucent Nederland. Zij volgde Coert de Boer op, die de Nederlandse tak van de netwerkleverancier sinds eind december 2006 leidde. Voordien was ze algemeen directeur van de Amsterdamse WiMAX-aanbieder Worldmax en daarvoor gaf ze leiding aan Dell Nederland en aan de voorloper van dienstverlener Fujitsu Services in Nederland.

Van der Vlist stapte over omdat ze zich, na drie jaar in de consumentenmarkt, meer op de zakelijke markt wil richten. 'Haar passie ligt bij complexe infrastructuren. Voor haar is het leuk om de stap te maken naar een bedrijf dat zich bezighoudt met het oplossen van netwerkvraagstukken', stelde haar toenmalige voorlichter Ingrid Goos. Alcatel-Lucent was een belangrijke partner van Worldmax.

Leen Zevenbergen, Qurius

Leen Zevenbergen is vanaf 1 januari 2010 de nieuwe algemeen directeur van ict-dienstverlener Qurius. Hij vervangt Fred Hermans, die het bedrijf verlaat na een verschil van mening over de toekomst en aansturing van het bedrijf. Zevenbergen krijgt als opdracht om een nieuwe koers voor het bedrijf uit te stippelen en om 'nieuw elan te geven' aan de manier waarop de activiteiten worden aangestuurd.

Zevenbergen studeerde bedrijfseconomie en accountancy aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij begon zijn loopbaan als accountant maar al vroeg in zijn carrière werd hij ondernemer. Hij richtte diverse bedrijven op, waaronder Bolesian Systems in 1985 en Escador in 2000. Tussendoor vervulde hij management- en directieposities bij Roccade en Origin en werd een veelgevraagd spreker en managementcoach. In 2006 publiceerde Zevenbergen het boek 'En nu laat ik mijn baard staan' over creativiteit en ondernemerschap, gevolgd door ''t Is Groen en Groener wordt het niet' over verandermanagement (2009).

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-21T12:00:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.