Data science

 Data science

Sinds 2010 voert Supply Value jaarlijks een onderzoek uit over de belangrijkste trends binnen het inkoopvakgebied. Sinds dit jaar voegen we daar het IT trends onderzoek aan toe. Het doel van dit onderzoek is het ondersteunen van Informatie management en technologie professionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus. In deze blog geven we een eerste doorkijk op de eerste trend van het onderzoek: Data Science.

Disclaimer

Dit is een samenvatting in het later gepubliceerde Trend onderzoek. Wilt u het volledige trendsonderzoek ontvangen? Laat het ons weten.

Informatiesystemen, netwerken, databases, chips, computers, social media, websites, Big Data, Internet of Things: we werken tegenwoordig in een omgeving die steeds sneller digitaliseert. Data neemt hierin een belangrijke rol in, maar organisaties worstelen met de groei in de hoeveelheid en variëteit van data. Om deze data te kunnen en managen en er waardevolle inzichten uit te ontlenen is data science ontstaan. In 2012 bestempelde de Harvard Business Review de data scientist al tot The Sexiest Job of the 21st Century en in Nederland is een heuse Jheronimus Academy of Data Science opgetuigd. Deze opkomst van data science blijkt ook uit het IT trendsonderzoek uitgevoerd door Supply Value. Meer dan 50% van de respondenten rekent data science tot de drie belangrijkste trends. Bovendien geeft meer dan de helft van de respondenten aan komend jaar veel tot heel veel prioriteit te geven aan data science. Hiermee lijkt de toekomst van de data scientist rooskleurig te zijn.

Wat is data science?

Data science verenigt wetenschappelijke methoden, processen en systemen om zowel gestructureerde en ongestructureerde data te vertalen in kennis en inzichten. Vanuit de brede domeinen van wiskunde, statistiek, informatiekunde en computerwetenschappen maakt data science gebruik van technieken en theorieën. Met behulp hiervan doorloopt de data scientist verschillende fases om verschijnselen te analyseren en te begrijpen: 

  1. Het begrijpen van de business en het probleem dat opgelost moet worden.  
  2. Het verzamelen van data uit verschillende bronnen met behulp van data mining.
  3. Het opschonen en voorbereiden van de ruwe data voor verwerking. 
  4. Het verkennen van de opgeschoonde data om patronen en bias te begrijpen.
  5. Het ontwikkelen van meetbare functies voor het probleem dat wordt geanalyseerd.
  6. Het modelleren van de data waarmee inzichten voor het probleem worden gegenereerd.
  7. Het visualiseren van de data op een simpele maar effectieve en visueel aangename wijze.
  8. Het begrijpen van de business om de cyclus weer compleet te maken.

Trendontwikkeling

Voordat data science is geworden tot wat het nu is, heeft het een aantal fases doorlopen. Het begon met een behoefte aan business intelligence, waarin de productie en consumptie van data bij elkaar kwamen. Aan het einde van de 20ste eeuw betrad de term Big Data het wereldtoneel. Met nieuwe krachtige tools werd het mogelijk om de bestaande interne data uit te breiden met externe data, zoals social media. Ook is het mogelijk geworden om met voorspellende analyses tendensen te herkennen en toekomstige trends te voorspellen.

Vervolgens zijn deze analytische methoden geïntegreerd in producten en diensten, waarmee data science is ontstaan. Praktisch iedere organisatie in iedere industrie kan gebruik maken van mogelijkheden van data science zoals betere zoekalgoritmen, aanbevelingen, suggesties en gerichte advertenties. De ontwikkeling van data science houdt hier nog niet bij op, maar gaat verder met automatisering van analysemethoden. Met artificial intelligence, machine learning en deep learning kunnen die methoden verder getraind worden om geautomatiseerd en zelfvoorzienend te worden. Omdat data gevarieerder wordt, zijn steeds complexere trainingsmethoden nodig voor deze automatische analyses.

Dit artikel delen:

Computable Career Guide
ICT Niet-ICT Opleiders
1 RedLogic Groene Hart Ziekenhuis Ictivity Training
2 Group9 Wageningen UR Quint Academy
3 Uniserver DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) Improve Quality Services
4 ICTZ Randstad Master it Training
5 Quint Wellington Redwood Essent TSTC
6 Ventus IT Professionals ProRail Codaisseur Academy
7 PeopleWare DSW Firebrand Training
8 Xomnia Rijkswaterstaat Windesheim
9 OGD ict-diensten RDW (Rijksdienst Wegverkeer) Hogeschool Utrecht
10 Pinewood HMC (Haaglanden Medisch Centrum) Vijfhart IT-opleidingen
Meer Meer Meer
Goud partner

Ventus IT

Van onzichtbaar naar zichtbaar
IT-dienstverlener Ventus zit op het juiste spoor. De waardering van medewerkers is top; nieuwkomers van collega-IT-bedrijven geven zelfs aan ‘van onzichtbaar weer zichtbaar’ te zijn geworden. Ook de markt omarmt de aanpak van het bedrijf, zoals zijn oplossingen voor smart buildings en digitale transformatie. Directeuren Bijl, Houtman en Koose leggen uit.

Lees hier het hele artikel


Goud partner

RedLogic

Kwaliteit op de eerste plaats
RedLogic, gespecialiseerd in IT-infrastructuur, is ervan overtuigd dat VMware appelleert aan zowel (nieuwe) medewerkers als klanten. Zonder vernieuwing geen aansluiting bij de markt. Hoe complex de IT ook is, RedLogic weet raad: IT beheersbaar maken en klanten ontzorgen.

Lees hier het hele artikel


Goud partner

Group9

De totale mens stimuleren
Java-specialist Group9 legt de lat hoog. Maar daar krijg je wel wat voor terug: een warm nest waar je als IT’er alle ruimte hebt voor je passie, visie, social skills en honger naar kennis. En waar je aan trendsettende projecten werkt die écht impact hebben.

Lees hier het hele artikel


Computable Career Guide 2019

Zilver Partners

KLM
Paul Elich, CIO bij KLM-IT 
Lees het artikel

ConoScenza 
Edwin Houben & Arjen Helm, Consultants bij ConoScenza
Lees het artikel 

Randstad Nederland 
Frank Coster, CIO bij Randstad Nederland
Lees het artikel

Gemeente Amsterdam
Maarten van Haasteren, CIO bij Gemeente Amsterdam
Lees het artikel

Strict
Wouter Borremans, Managing Director bij Strict
Lees het artikel

DSW
Erik Kant & Evi Gideonse
Lees het artikel 

Ilionx
Thijs Dirkmaat, Unit Manager Business Analytics bij Ilionx
Lees het artikel 

ProRail
Henk Bothof & Arjen Boersma, Directeur ICT & Manager CIO Office bij ProRail
Lees het artikel 

OGD Delft
Janice Amirullah Rik van Berendonk, HR Adviseur & CTO bij OGD Delft
Lees het artikel


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-13T16:00:00.000Z Supply Value
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.