Robotic process automation

Sinds 2010 voert Supply Value jaarlijks een onderzoek uit over de belangrijkste trends binnen het inkoopvakgebied. Sinds dit jaar voegen we daar het IT trends onderzoek aan toe. Het doel van dit onderzoek is het ondersteunen van Informatie management en technologie professionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus. In deze blog geven we een eerste doorkijk op de zesde trend van het onderzoek: Robotic Process Automation.

Disclaimer

Dit is een samenvatting in het later gepubliceerde Trend onderzoek. Wilt u het volledige trendsonderzoek ontvangen? Laat het ons weten.

In een wereld waar computers steeds meer onderdeel worden van de maatschappij, gaan ze ook in toenemende mate werk overnemen. Omdat robots eigenlijk computers zijn die een bepaalde taak uitvoeren is Robotic Process Automation (RPA) een duidelijk voorbeeld van deze ontwikkeling. Wanneer goed geprogrammeerd kan het grote voordelen hebben en vele malen sneller en beter werken dan mensen kunnen. Het is een van de recente ontwikkelingen waarbij de nieuwste technologieën worden toegepast om de efficiëntie van processen te verhogen. Sterker nog, van het Supply Value IT Trendonderzoek is dit misschien wel de meest laagdrempelige trend. Supply Value CEO Menno van Drunen zegt hierover het volgende: ‘’RPA is redelijk onbekend, terwijl organisaties tegen lage investeringen veel baten kunnen realiseren. RPA is misschien minder hip maar zeker niet minder waardevol.’’ Ondanks de laagdrempelige toepasbaarheid geeft bijna 75% van de respondenten aan totaal onbekend of slechts enigszins bekend te zijn met RPA.

Wat is RPA?

Door middel van Robotic Process Automation kunnen menselijke handelingen binnen software applicaties worden nagebootst zonder dat de software zelf hiervoor hoeft te worden aangepast. De medewerker wordt ondersteund doordat repetitieve taken uit handen worden genomen door een script met multifunctionele macro’s gebaseerd op regels. Er is dus sprake van een ‘software robot’ die inlogt op een systeem en de bewerking van de muis en het keyboard simuleert. In het algemeen is RPA daarom vooral geschikt met voor processen met een hoog volume en een repeterend karakter. Denk bijvoorbeeld aan terugkerende administratieve handelingen, of het overtypen van gegevens tussen twee verschillende ICT systemen. De robot kan hierbij volledig op de achtergrond of onder de controle van een medewerker acteren.

RPA biedt organisaties de mogelijkheid om haar medewerkers zinvollere taken te laten vervullen. Door hen repeterende, vaak administratieve handelingen uit handen te nemen ontstaat de ruimte om de werkzaamheden zinvoller en uitdagender in te delen. Sceptici zeggen hierop dat er enkel banen zullen verdwijnen, maar buiten het verlichten van de administratieve last op medewerkers kan ook de kwaliteit van het werk verhoogd worden. Robots acteren op basis van door mensen bepaalde regels, en als deze regels goed zijn opgesteld verdwijnt de foutmarge. Daarnaast zijn de robots 24/7 beschikbaar om taken te verrichten en kunnen bepaalde werkzaamheden dus ook ’s nachts doorgaan. Dit biedt voordelen op piekmomenten omdat de robot een hoog volume werkzaamheden kan verrichten en vaak 3x sneller werken dan een mens kan. Bedrijven als KPN lopen voorop in de toepassing van deze ontwikkeling, en hebben hiermee al grote efficiëntieslagen kunnen maken.

Trendontwikkeling

Omdat RPA al redelijk volwassen is in de ontwikkeling is er geen grote hype meer rondom deze trend. Waarom is het dan toch een trend? Dat komt met name vanwege de almaar breder wordende toepasbaarheid en de laagdrempeligheid van de technologie. Omdat de technologie steeds toegankelijker wordt en er steeds meer mogelijkheden worden bedacht om RPA te gebruiken, groeit het gebruik nog steeds gestaag. De ontwikkeling en groei van de trend zit dus met name in het breder toepassen van de technologie, en het vertrouwen hebben in de technologie.

Dit artikel delen:

Computable Career Guide
ICT Niet-ICT Opleiders
1 RedLogic Groene Hart Ziekenhuis Ictivity Training
2 Group9 Wageningen UR Quint Academy
3 Uniserver DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) Improve Quality Services
4 ICTZ Randstad Master it Training
5 Quint Wellington Redwood Essent TSTC
6 Ventus IT Professionals ProRail Codaisseur Academy
7 PeopleWare DSW Firebrand Training
8 Xomnia Rijkswaterstaat Windesheim
9 OGD ict-diensten RDW (Rijksdienst Wegverkeer) Hogeschool Utrecht
10 Pinewood HMC (Haaglanden Medisch Centrum) Vijfhart IT-opleidingen
Meer Meer Meer
Goud partner

Ventus IT

Van onzichtbaar naar zichtbaar
IT-dienstverlener Ventus zit op het juiste spoor. De waardering van medewerkers is top; nieuwkomers van collega-IT-bedrijven geven zelfs aan ‘van onzichtbaar weer zichtbaar’ te zijn geworden. Ook de markt omarmt de aanpak van het bedrijf, zoals zijn oplossingen voor smart buildings en digitale transformatie. Directeuren Bijl, Houtman en Koose leggen uit.

Lees hier het hele artikel


Goud partner

RedLogic

Kwaliteit op de eerste plaats
RedLogic, gespecialiseerd in IT-infrastructuur, is ervan overtuigd dat VMware appelleert aan zowel (nieuwe) medewerkers als klanten. Zonder vernieuwing geen aansluiting bij de markt. Hoe complex de IT ook is, RedLogic weet raad: IT beheersbaar maken en klanten ontzorgen.

Lees hier het hele artikel


Goud partner

Group9

De totale mens stimuleren
Java-specialist Group9 legt de lat hoog. Maar daar krijg je wel wat voor terug: een warm nest waar je als IT’er alle ruimte hebt voor je passie, visie, social skills en honger naar kennis. En waar je aan trendsettende projecten werkt die écht impact hebben.

Lees hier het hele artikel


Computable Career Guide 2019

Zilver Partners

KLM
Paul Elich, CIO bij KLM-IT 
Lees het artikel

ConoScenza 
Edwin Houben & Arjen Helm, Consultants bij ConoScenza
Lees het artikel 

Randstad Nederland 
Frank Coster, CIO bij Randstad Nederland
Lees het artikel

Gemeente Amsterdam
Maarten van Haasteren, CIO bij Gemeente Amsterdam
Lees het artikel

Strict
Wouter Borremans, Managing Director bij Strict
Lees het artikel

DSW
Erik Kant & Evi Gideonse
Lees het artikel 

Ilionx
Thijs Dirkmaat, Unit Manager Business Analytics bij Ilionx
Lees het artikel 

ProRail
Henk Bothof & Arjen Boersma, Directeur ICT & Manager CIO Office bij ProRail
Lees het artikel 

OGD Delft
Janice Amirullah Rik van Berendonk, HR Adviseur & CTO bij OGD Delft
Lees het artikel


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-13T16:00:00.000Z Supply Value
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.