Meer informatie open source

ikoon open source

Heb jij interessante links en informatie die niet in deze rubriek mogen ontbreken, mail deze dan naar lezers@computable.nl.

Het verwerven van (open source) software

Al langere tijd is er aandacht voor het gebruik van open source en open standaarden bij de overheid. Eerst vooral bij de dienstverlening aan burgers en bedrijven, maar ook steeds meer als middel om samenwerking in overheidsketens te vergemakkelijken. IT systemen werken nu eenmaal beter als standaarden open zijn en software makkelijk aan te passen is aan de veranderende wensen van gebruikers. Veel beslissers vinden dat open source software en open standaarden vooral een onderwerp van en voor IT-ers is.

PDF

Open source praktijkgids

Omdat het concept van software vrij aanbieden -inclusief broncode- veel mensen vreemd aandoet, zijn er nogal wat mythes en misverstanden rondom open source. Deze gids legt het concept uit en zet voor- en nadelen op een rijtje.

De kathedraal en de bazaar

Ik ontleed een succesvol open-source project, fetchmail, dat werd uitgevoerd als een opzettelijke test van een aantal verrassende theorieëen over software ontwikkeling die voortkwamen uit de geschiedenis van Linux. Ik bespreek deze theorieën in termen van twee fundamenteel verschillende ontwikkelstijlen; het 'kathedraal'- model dat in het merendeel van de commerciële wereld in gebruik is versus het 'bazaar'-model uit de Linux wereld. Ik toon aan dat deze modellen afgeleid zijn van tegenovergestelde aannames betreffende de aard van de taak om fouten binnen software op te sporen. Ik houd vervolgens de vanuit de ervaringen met Linux voortkomende stelling staande: "gegeven dat er voldoende waarnemers zijn, zijn alle fouten oppervlakkig". Ik suggereer productieve overeenkomsten met andere zelf-corrigerende systemen die worden geleid door zelfzuchtige rentmeesters en sluit af met enige verkenning van de implicaties van deze inzichten voor de toekomst van software.

PDF (Engels)

CRN Open Source

Op de website www.channelweb.nl is een topic terug te vinden over open source. Onder andere zijn hier nieuws, productnieuws, persberichten en columns uit de markt vandaan terug te vinden.

De Nederlandse Open Source Pagina's

Deze pagina's zijn bedoeld om individuen en organisaties te helpen bij de introductie of verdere uitbouw van open source software. Hier vindt u bijvoorbeeld Nederlandse vertalingen van buitenlandse rapportages, vertalingen van artikelen over open source software, maar ook een groot aantal originele uit Nederland afkomstige bijdragen, geschreven door en voor IT professionals.

Open Source Initiative

The Open Source Initiative (OSI) is a non-profit corporation formed to educate about and advocate for the benefits of open source and to build bridges among different constituencies in the open-source community.

The state of open source: Eric S. Raymond, open source advocate

Open source leader sees a gaping hole on the desktop big enough for open source to earn the widespread user base it deserves.

Open Source Nieuws Nederland

Een Nederlandse website met veel nieuws over open source.

Nederland Open in Verbinding (NOiV)

Het programma Nederland Open in Verbinding (NOiV) informeert overheidsorganisaties over de mogelijkheden van open standaarden (OS) en open source software (OSS) en stimuleert hen deze waar mogelijk toe te passen in hun informatiesystemen.

Open Source, with Christopher Lydon

Multimediale website met allerlei interviews uitgevoerd door Christopher Lydon.

Open Source as alternative

Find open source software alternatives to well-known commercial software.

Open Source Mac

Free and open-source software is good for you and good for the world. This is the best free Mac software that we know of.

Open Source Web Design

Open Source Web Design is a site to download free web design templates and share yours with others. We help make the internet a prettier place.

opensource.startpagina.nl

Nederlandse startpagina op het gebied van open source

Open Source Academy

Kennisbron voor Open Source Professionals.

OpenSourcesGIS.nl

Voor open source GIS gebruikers.

Open Source Business Club (OSBC)

De Open Source Business Club (OSBC) heeft als doel de stimulering van het professioneel gebruik van open source software binnen bedrijven en instellingen.

Dutch Open Source

Dutch Open Source heeft zich als doel gesteld om de (zakelijke) toepassing van open source webapplicaties in Nederland te bevorderen. Dit doen wij door het geven van onafhankelijke voorlichting en advisering, communities, netwerken en marketing.

Linux at Sys-Con

Website met allerhande informatie en meningen over Linux.

Open Source Magazine

Website met allerhande informatie en meningen over open source.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-25T15:30:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.