Op ICT-expeditie naar Djibouti

Tussen de advertenties van ict-bedrijven in de Computable zag Dineke Tuinhof vorig jaar een heel andere advertentie: een groep mensen die in sneeuw een berg op gingen, met erbij geschreven 'ICT-Expeditie' en eronder alleen een website. Haar nieuwsgierigheid was meteen gewekt, schrijft ze.

Mijn nieuwsgierigheid werd vooral gewekt door de combinatie van de twee woorden 'ICT' en 'expeditie'. Bij programmeurs denk ik niet meteen aan ontberingen in verre landen.Ik besloot me aan te melden. M4N bleek bereid te zijn om een deel van de kosten te betalen en met die sponsor was mijn deelname verzekerd.

De eerste bijeenkomst was in een kantoorpand in een voorstad van Brussel. Het was handig dat ik kon meerijden met Roland, een andere Nederlandse deelnemer. De enige andere Nederlander, zo bleek bij aankomst: de andere 16 deelnemers zijn allen Belg. De expeditie komt neer op een negendaagse reis, met intensieve voorbereiding vooraf.

Dit jaar zijn er twee bestemmingen: een berg beklimmen in Nepal en een trekking door de woestijn in Djibouti. Na wat wikken en wegen heb ik gekozen voor Djibouti, samen met elf anderen. De andere zes gaan naar de Annapurna-bergrug in Nepal om de Dhampus Peak (6012 meter hoog) te beklimmen.

Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn inmiddels in gang gezet met een tweede bijeenkomst, waar we de expeditiekleding hebben gepast. Terwijl de Nepal-gangers vier lagen fleece en dikke wanten aantrokken, stond ik in een kaki bermuda mijn tropenhoed met uitschuifbaar insectennetje te passen. En omdat de woestijn-outfit ook qua budget lichter bleek, krijgen de Djibouti-gangers er nog goede wandelschoenen bij.

Behalve de materiele voorbereidingen moet de groep ook op elkaar ingespeeld raken. De eerste stap is het verdelen van de verantwoordelijkheden. Zo is er een reporter, die een dagboek bijhoudt en dat waar mogelijk aan het thuisfront doorstuurt. En een communicatie-expert, die de verbindingen met het thuisfront (via satelliettelefoon) beheert. Maar ook een fotograaf, een filmer en een sponsorexpert. Die laatste moet de tegenwoordigheid van geest hebben om de vlaggetjes uit te pakken wanneer de groep de top bereikt heeft. Een kleine, maar toch cruciale taak.

Ardennen

De taken worden pas definitief verdeeld bij de volgende bijeenkomst. In de september en oktober volgen nog twee voorbereidingsweekenden, voor beide groepen samen. De ene is in de Ardennen en voor het andere weekend gaan we naar de Hollandse duinen.

Maar mijn eerste indruk van de groep is positief: per bedrijf gaat er steeds één of maximaal twee mensen mee. Daardoor is er een open sfeer. En behalve ict blijkt ook sport een gezamenlijke interesse. Ik zag best een paar afgetrainde lijven om me heen. Ik schat dat de helft van de deelnemers al is meegeweest op een van de vier eerdere expedities.

Van die eerdere tochten heb ik ook al flink wat verslagen en foto's gezien. Het is ook leuk dat iedere bestemming anders is: in het verleden zijn onder andere Ecuador en Alaska bezocht. De woestijnreis in Djibouti wordt wel de heetste tot nu toe. De logisitiek ter plekke wordt overgelaten aan een plaatselijke organisatie.

Karavaan

We gaan in een karavaan met kamelen lopen van zoutmeer Lake Abbe naar het zoutmeer Lake Assal. Dat laatste meer is een van de zoutste ter wereld, nog zouter dan de Dode Zee. Onderweg slapen we in de open lucht.

Daar zie ik toch een beetje tegenop: straks loopt er een schorpioen in je slaapzak. En altijd als ik slaap heb ik de zekerheid van een dak boven mijn hoofd. Ik ben benieuwd of ik met een sterrenhemel boven me de slaap nog kan vatten. Het zal wel moeten!

Goed doel

Behalve een uitdagende vakantie heeft de expeditie ook tot doel geld op te halen voor het Danielle Children Fund, een goed doel dat een weeshuis in Nepal gaat openen. Ik ben nog op zoek naar leuke ideeën om sponsors te vinden onder vrienden en familie, om het doel te steunen.

Voor de komende tijd is mijn plan om wat aan mijn conditie te werken. Op het moment vooral met fietsen: met een M4N bedrijventeam heb ik een de Girotocht rond Amsterdam gedaan (honderd kilometer) en afgelopen weekend heb ik de heuvels in Limburg op mijn racefiets bedwongen. In de stralende zon, dus ook wat weer betreft al een training voor Djibouti.

Wanneer de verdere trainingen zijn zal ik een volgende update geven over dit avontuur!

Djibouti en Nepal

In december 2010 vertrekt een ICT Expeditie naar de woestijn van Djibouti en in dezelfde maand gaat er een naar de hooggebergtes in Nepal. Eerdere expedities gingen naar Alaska (2009) en naar de Kilimanjaro in Tanzania (2008).

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-17T13:59:00.000Z Dineke Tuinhof
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.