Intel zoekt toenadering tot Symbian

Intel is vorige week toegetreden tot het partnerprogramma van het Symbian Consortium. De chipproducent brengt een nieuw softwareontwikkelpakket uit voor zijn X-scale-processoren.

Die variant van de Strongarm-chip draait het Symbian-besturingssysteem voor geavanceerde mobiele telefoons.
 
Die 'slimme telefoons' (smartphones) vertegenwoordigen in de ogen van veel hardwareproducenten, waaronder chip- en gsm-leveranciers, gouden bergen. Ook platformleveranciers, vooral Microsoft, mengen zich in de strijd om de vroegtijdige verovering van marktaandeel, met het doel vervolgens een beslissend overwicht te hebben.
 
Intel probeert in dit strijdperk met diverse winden mee te waaien. Het heeft enerzijds hechte banden met Microsoft voor diens ingebedde besturingssysteem Pocket PC, voorheen Windows CE. De twee onthulden in maart vorig jaar een alliantie om gezamenlijk complete ontwerpen voor slimme telefoons te maken, die ze aan hardwareproducenten aanbieden. Tegelijkertijd was Intel reeds lid van het Symbian Consortium, waarmee het nu de banden aanhaalt als actieve ontwikkelaar.
 
Ook de van oorsprong Britse telecomaanbieder Orange zoekt toenadering tot Symbian. Die mobiele telefonietak van France Telecom wil het prijsniveau van Symbian-telefoons aanzienlijk drukken om zo de massamarkt op gang te brengen. Orange-topman Nick Balderson zegt dat de gsm-aanbieder Platinum-partner van Symbian wil worden. Intel is dat nu net.
 
De toenadering van Orange is opvallend aangezien het ook een hechte relatie heeft met Microsoft. Die twee hebben reeds Pocket PC slimme telefoons gelanceerd. Orange was de eerste daarmee. T-Mobile volgde in februari dit jaar. Toestellenfabrikant Samsung liet toen weten Symbian ook te omarmen voor zijn slimme telefoons, naast Pocket PC en het Palm OS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.