China heeft in Soaring Dragon eigen superserver

China ontwikkelt een eigen zwaar serverplatform en onthulde vorige maand de eerste machine op basis daarvan. De Dawning 400L-server (codenaam Soaring Dragon) is uitgerust met 644 Risc-processoren, codenaam Dragon.

De in de machine gebruikte 32-bit chips zijn ook een eigen ontwikkeling. De technologie is afkomstig van wetenschappers van het instituut voor computertechnologie (ICT) van de Chinese Academy of Sciences (CAS), en daar ook getest.
 
De server is ontworpen en gefabriceerd in samenwerking met het National Research for Intelligent Computing Systems (Ncic) en het bedrijf Shuguang, ofwel Dawning Information Industry Corporation. Shuguang draagt een eigen Linux-uitvoering bij.
 
De geclusterde machine heeft 644 GB aan geheugen, een opslagcpaciteit van 100 terabyte (TB) en een rekencapaciteit van 3 teraflops (biljoen zwevende komma berekeningen per seconde). Deze specificaties worden op termijn opgewaardeerd naar 1300 processoren, 4000 GB geheugen en 600 terabyte opslag om daarmee uit te komen op 6,75 teraflops.
 
De server, momenteel de grootste computer in China, is bedoeld voor data-intensieve applicaties. De Dawning 4000L kan bijvoorbeeld de gegevens verwerken van tweehonderd SMS-verzendingen per dag per persoon door veertig miljoen mensen. De Chinese markt voorhigh-performance computing, normaliter het terrein van supercomputers, bevindt zich nu in de overgang van wetenschappelijke naar zakelijke toepassingen.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 4 april 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.