Belgisch nucleair meetnet nog last van Y2K-bug

Dit artikel delen:

De milleniumbug heeft in 2000 weinig slachtoffers geëist, maar het Belgische nucleaire meetnet Telerad overleefde de bug niet en ligt al vijf jaar plat.

Telerad moet op tweehonderd plaatsen in België nagaan of er geen gevaarlijke straling vrijkomt. Het systeem werd in het begin van de jaren negentig geïnstalleerd, maar werkt pas vanaf 1998 naar behoren. In 2000 werd het systeem uitgeschakeld door de milleniumbug en raakte sindsdien niet meer operationeel, schrijft de krant Het Nieuwsblad. Het systeem heeft zo’n 25 miljoen euro gekost.

Minister Patrick Dewael van Binnenlandse Zaken erkent dat het systeem niet naar behoren werkt, maar ziet geen veiligheidsrisico. “Het werkt vandaag. U kunt de meetresultaten elke dag raadplegen op de website van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (fanc). Sommigen hebben alleen twijfels of de meting of de meest performante manier gebeurt”, zegt hij.

Intussen wordt de informatica die het systeem aanstuurt vernieuwd. Ook besliste Dewael het Telerad-systeem nog eens extra te onderzoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-08T10:30:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.