Georganiseerde misdaad vindt weg naar malware

Dit artikel delen:

Volgens de nieuwste IBM Global Security Index heeft de georganiseerde misdaad zijn weg op het web gevonden. De hoeveelheid malware is in 2005 echter verminderd. Hoewel dit een goed teken zou moeten zijn, zijn de aanvallen die gelanceerd worden beter gericht; op bedrijven of individuen.

Afgelopen jaar bracht namelijk meer crimineel gedreven, gerichte en gecoördineerde aanvallen op een specifieke organisatie of individu. Netwerken worden steeds moeilijker te infiltreren van buitenaf, daarom richten criminelen zich meestal op de zwakste schakel binnen een bedrijf; de mensen zelf.

De aanvallers hebben hierbij als enige motief zelfverrijking door het ontfutselen van gevoelige informatie, luidt de conclusie. IBM ziet een evolutie in cybercrime, van grootschalige uitbarstingen naar kleinere, onopvallende aanvallen gericht op specifieke organisaties voor afpersingsdoeleinden.

In voorgaande jaren werden virussen hoofdzakelijk gecreëerd en gelanceerd om it-systemen te vertragen en te verlammen. De huidige aanvallen zijn juist specifiek bedoeld om bedrijven te bedreigen, ‘identity theft’ te plegen, intellectueel eigendom te stelen of geld af te persen. Neveneffect is dat ze het merk (van het slachtoffer) beschadigen en leiden tot erosie van het vertrouwen van klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-23T15:01:00.000Z Ingrid Wolfslag
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.