Windows Vista krijgt geen ingebouwde antivirus

Dit artikel delen:

De eind dit jaar verschijnende nieuwe Windows-versie Vista krijgt geen ingebouwde antivirussoftware. Dit zegt Microsoft-topman Jim Allchin, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het pc-besturingssysteem.

De co-president van de Platform Products and Services-divisie liet dit weten in een interview met het Amerikaanse CRN. Allchin geeft de exacte reden niet aan, maar laat wel los dat het zeker geen technische reden is. Microsoft prijst Vista aan als sterk verbeterd op het gebied van beveiliging.

De toevoeging van antivirussoftware, die de Windows-producent in handen kreeg middels twee overnames, zou echter huidige antiviruspartners en antitrustwaakhonden van overheden tegen Microsoft in het harnas jagen. Eerder liet het bedrijf nog vage hints los dat er mogelijk een basisvorm van antivirus aanwezig zou zijn in Windows Vista. Dat zou dan vergelijkbaar zijn met de basale firewall die in Windows XP zit en die sinds Service Pack 2 standaard geactiveerd is.

Microsoft wil gebruikers wel antivirus bieden en doet dat via zijn online-service OneCare. Die 'pc-onderhoudsdienst' is echter bedoeld voor consumenten. De Europese Commissie heeft sinds oktober vorig jaar een voorlopig onderzoek lopen naar Microsofts plannen voor het betreden van de beveiligingsmarkt. Antivirusleverancier Symantec verleent daar al zijn medewerking aan, maar benadrukt gewoon in de markt te willen concurreren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kijk uit naar de nieuwe versie van Windows Vista. Ga als het er is alles vernieuwen, ook mijn office.
Maar XP Home is ook een prima product, waar ik veel plezier in heb om mee te werken. Ook zie je aan de aanbiedingen van PC's dat er wat nieuws op komst is. We wachten maar af.

zoals Mary An Foley aangeeft in haar Microsoft Watch Web site (http://www.microsoft-watch.com/):

"Microsoft sees dollar signs when it sees Windows OneCare and Windows Client Protection. "

m.a.w.: waarom zou je het inbouwen als zovele home, soho en enterprise gebruikers er 50 USD per jaar willen voor betalen ...

Patrick Van Renterghem
I.T. Works (Belgium)
IT Watchdog - http://www.itwatchdog.com

Ik vind dat alle anti virus producenten de handen maar eens in elkaar moeten slaan, en dat samen met de overheid, een gezamelijke aanpak tegen alle virussen, wormen, trojan horses en ik weet niet allemaal nog dat moet er dus komen, ook microsoft moet zich daar bij voegen, om met z'n allen een grote vuist maken tegen al die rotzooi.

en iedereen zal daar blij mee zijn, internetten zonder problemen.

Henk Horck

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-31T12:11:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.