Gates reanimeert Passport voor wachtwoord-vervanging

Dit artikel delen:

Volgens Microsoft-topman Bill Gates is het einde van het wachtwoord dichtbij. In het nieuwe besturingssyteem Windows Vista wordt namelijk gebruik gemaakt van InfoCards, wat in wezen een herrijzing is van Microsofts omstreden Passport. Dat systeem was oorspronkelijk bedoeld als brede loginmethode voor online identiteiten, ook voor websites van derden.

“We leggen nu de fundering voor wat we straks nodig hebben”, aldus Gates tijdens de RSA Conferentie 2006. Hij denkt echter niet dat het wachtwoord meteen zal verdwijnen. “Maar over drie of vier jaar verandert dit voor zakelijke systemen. Dit kan en moet gebeuren”, zei Gates.

Gebruikers kunnen met de InfoCards verschillende logins met wachtwoorden gebruiken door de kaart met de gewenste identiteit te ‘trekken’. Ook kunnen derden bij het verificatieproces worden betrokken. In Vista wordt het ook makkelijk om in te loggen op het systeem met een methode die krachtiger is dan alleen het aloude wachtwoord, zoals een smartcard.

Microsoft maakte eerder al het Passport-systeem dat het gebruikers makkelijker moest maken met wachtwoorden om te gaan. In de oorspronkelijke opzet zou de softwaregigant de aanmeldsoftware draaien en de gebruikersgegevens erin beheren. Bedrijven zouden dan een vergoeding betalen voor gebruik van Passport op hun sites. Toegang tot gegevens van websurfers die niet zijn aangedragen door het bedrijf zelf, zou dan nog een vergoeding vereisen.

Ondernemingen liepen niet warm voor deze opzet, met name vanwege het feit dat zij hun klanten- of gebruikersgegevens aan Microsoft zouden ’overleveren’. Ook de Europese Commissie greep in; die oordeelde dat gebruikers wel heel veel persoonlijke informatie moesten vrijgeven. Microsoft veranderde de opzet, maar dat mocht niet baten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-15T14:19:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.